Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Teräskatteiden asennus

rts_tutkii_logo_pieniNoudata kateasennuksessa valmistajan ohjeita

Teräskatteet ovat helppohoitoisia, sinkittyjä tai pinnoitettuja levymäisiä katetuotteita. Tavallisesti katelevyt tilataan määrämittaisina, yhtenäisinä levyinä harjalta räystäälle. Jos erikoispitkät lappeet vaativat kuitenkin asennuksen tekoa useammasta kappaleesta, levyt limitetään kattokaltevuuden ja profiilin asennusohjeen mukaan.

terasasennus1

Tarkista aluksi ristimitta ja asennussuunta

terasasennus2Muotokatteiden asennus on aina tuotteen asennusohjeiden mukainen. Profiilikatteissa ruodejako ja -vahvuus riippuvat kattokaltevuudesta ja kattotuolijaosta. Tiilikuvioisissa tuotteissa on usein alin ruode muita ruoteita vahvempi. Myös näistä saa parhaiten tietoa noudattamalla valmistajan asennusohjeita.

Levyjen nosto katolle tapahtuu lappeen suuntaisesti apuliukupuita käyttäen. Pystynostoissa on aina vaarana levyn notkahdus ja venyminen. Asennussuunta vaihtelee valmistajan mukaan, joten se on tarkistettava ohjeista.

Levyjen työstö käy parhaimmin ohutlevyterällä varustetulla rakennussirkkelillä, peltisaksilla tai nakertajalla. Pinnoitetuille tuotteille on parempi, ettei kulmahiomakonetta tuoda lainkaan työmaalle.

Kattolevyjen lisäksi tarvitaan mm. harjapellit, päätypellit, harjatiivisteet, läpivientikappaleet ja lumiesteet. Katteen kiinnitys tapahtuu tuotteen asennusohjeen mukaisesti kateruuveilla.

Katetta tilattaessa on tiedettävä lappeiden ja harjan pituudet sekä liittymien, lapeporrastusten ja kaaveleiden kohdat ja mitat, kuten myös valittu profiili ja pinnoite sekä väri. Myös lappeiden ristimitat on syytä aina tarkistaa.

 

Teräskatteiden kunnon seuranta

Teräskatteesta irtoavat sateen mukana liat ja roskat helposti, mutta varsinkin loivilla katoilla roskien poistaminen on aiheellista kerran tai kahdesti vuodessa. Samalla voidaan pestä tahriintuneet kohdat pehmeällä harjalla ja vedellä.

Ilmansaasteet yhdessä kosteuden ja auringonvalon UV-säteilyn kanssa kuluttavat vuosien saatossa katteen pintaa. Suurimassa vaarassa ovat naarmu- ja kolhukohdat sekä leikkauspinnat. Korjaa tai maalaa vaurioitunut kohta katevalmistajan ohjeen mukaan.

Katteen kiinnitys tulee tarkistaa. Kohonneet tai vioittuneet kiinnittimet vuotavat ja aiheuttavat näin korroosiota ja lahottavat ruodepuuta. Sama koskee myös tuuli- ja sadepeltejä sekä harjakappaleita.

Mikäli katteen pinnoitus on haalistunut epätasaisesti, liituuntunut tai säröillyt, on aika huoltomaalata koko katto valmistajan ohjeen mukaan.

Tutki kaikki läpiviennit huolella vuotojen ehkäisemiseksi sekä tiivistä tarvittaessa peltiin soveltuvilla ja ulkokäyttöön tarkoitetuilla tiivistysmassoilla.

terasasennus3

 

www.ymparisto.fi - SRMK C2

monierlogouusi

ruukkilogo

koramic-logo-icmarket

icopal-logo

a-tiilikate logo