Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Sisäpinnoilla ilmettä sisustukseen

Käyttäjän arvio:  / 1
HuonoinParas 

rts_tutkii_logo_pieniValitut sisustuspinnat luovat kodin lopullisen ilmeen. Materiaalien ja värien valinta on kokonaisuus, johon vaikuttavat henkilökohtaiset mieltymykset, tilan käyttötarkoitus, valoisuus ja kustannustekijät. Materiaalivalinnat ovat vielä helppoja, mutta värien maailma onkin oma juttunsa. Jokainen näkee värit omalla tavallaan, joten värien yhteensopivuus sekä pienen mallipalan ero suureen pintaan verrattuna aiheuttavat yllätyksiä tai jopa perheriitoja. Käymme tässä artikkelissa lyhyesti läpi seinä- ja kattopintoja.

 

 laattapiste nettiin

Kuva: Laattapiste

Pinta käytön mukaan

Seinä- ja kattopinnat voidaan viimeistellä usealla eri tavalla. Osan valinnoista määrää jo runkorakenne, mutta suurin osa päätöksistä on mieltymysten varassa. Siksi kannattaa valita jo suunnitteluvaiheessa tuleva pintamateriaali ja sen jälkeen sille sopiva alusta. Tilan käyttötarkoitus vaikuttaa paljon siihen, mitä pintamateriaalia voidaan käyttää. Lähinnä rajoitukset koskevat seinäpintoja. Sauna- ja pesutiloja lukuun ottamatta kattoon kohdistuvat rasitukset ovat pieniä.

 

Maalit

Maalaus on yleisin tapa sisustaa. Värien valtava sävymäärä ja niiden eri kiiltoasteet tarjoavat rajattomat mahdollisuudet pintojen käsittelyyn. Lisäksi maaleilla on helppo tehdä kuviomaalauksia, tehosteita sekä erilaisia kuvioita ja boordeja sapluunaa apuna käyttäen. Maalaus on myös työ, jonka miltei jokainen rakentaja tekee itse. Tiloissa, jotka joutuvat alttiiksi kosteudelle, pesuaineille, ja joissa vaaditaan pinnoilta hyvää puhdistettavuutta, käytetään kovapintaisia, kosteutta kestäviä maaleja. Näitä tiloja ovat wc, eteinen, pesu-, kodinhoito- ja lastenhuoneet sekä keittiö. Kattoon sopii kuitenkin parhaiten täyshimmeä valkoinen tai vaalea värisävy.

 

Tapetti

Myös tapeteissa valikoimaa löytyy runsaasti niin kuosiltaan, pinnaltaan, laadultaan, kuin hinnaltaankin. Laadukas erikoistapetti voi maksaa jopa kymmenkertaisesti halpaan tapettirullaan verrattuna. Tapetti valitaan yleisimmin olo- ja makuuhuoneiden seinäpinnoille. Tapettirullien etiketit antavat tiedon sen käyttötarkoituksesta. Nissä näkyy mm. puhdistettavuus, valonkesto, kuvion kohdistusmitta ja painosnumero. Huoneen tapettipintaa voidaan korostaa esimerkiksi boordeilla, eri tapettivalinnoilla sekä sisustuslistoilla. Myös puolipaneelin ja tapetin yhdistelmä on yksi tapa sisustaa. Tapetteja löytyy vinyyli-, paperi-, ja kangaspintaisina, ja ne kiinnitetään seinään tavallisimmin tapettiliisterillä.

 rautia nettiin

Kuva: K-Rauta/Rautia

Lasikuitukangas

Lasikuitutapetit lisäävät seinäpinnan lujuutta, minkä vuoksi niitä käytetään varsinkin kipsilevyseinissä. Ne sopivat yhtä hyvin kosteisiin kuin kuiviin tiloihin, kuitenkin huomioiden, että kosteat tilat vaativat siihen tarkoitetun oman liimansa. Tapetin pintamaali valitaan tilan rasituksen mukaan. Pinnan maalauskerroilla voidaan vaikuttaa paitsi väriin, myös ulkonäköön.

 

Puupinnat

Puu kuuluu osana suomalaiseen sisustamiseen ja jokaiseen saunaan. Sen luonnollinen, pehmeä pinta on kaunis ja ajaton. Katoissa puupaneeli onkin ehdottomasti rakentajien suosituin valinta. Puupintojen yleisimmät käsittelytavat ovat maalaus, lakkaus tai lakkasävytys sekä erilaiset puuvahaukset. Markkinoilta löytyy lisäksi useita valmiiksi pintakäsiteltyjä seinä- ja kattopaneeleja.

 

Sisäverhouslevyt

Sisäverhouslevyt ovat useimmiten paperi-, maali- tai kangaspintaisia levyjä, joista muodostuu heti valmista pintaa. Levyjä valmistetaan eri materiaaleista, ja ne soveltuvat seinä- ja kattopintoihin. Niiden pinta on yleensä pehmeä, ja ne estävät hyvin kaikujen muodostumista. Asennuksessa noudatetaan valmistajan antamia asennusohjeita.

 

Keraamiset laatat

Keraamisen laatan pinta on kova ja helppo puhdistaa, joten sitä käytetään yleisimmin pesu- ja wc-tiloissa ja kodinhoitohuoneessa sekä keittiössä välitilalaattana. Tämän päivän sisustusliikkeiden valikoima on laaja, mikä antaa mahdollisuuden useisiin väri- ja kuvioratkaisuihin. Laattapinnalla voidaankin helposti luoda ylellinen vaikutelma. Laattojen kiinnityksiin käytetään yleisimmin kiinnityslaastia, minkä jälkeen ne saumataan, ja liikuntasaumat tiivistetään silikonilla.

mkaksi nettiin

Kuva: Mkaksi Oy

tikkurila_logo