Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Tiilikatto on tyylikäs, kestävä ja äänetön

Tiilikaton suosio perustuu sen äänettömyyteen, pitkäikäisyyteen, näyttävyyteen ja ympäristöön sopivuuteen. Tiilen suosio on lähes sama asuinalueesta riippumatta. Tiilikatto kestää hyvin ilmansaasteita, sateita, auringon paahdetta ja myös pohjoisen äärimmäisiä sääolosuhteita. Tiilikatteen asennus mieluummin teetetään kuin asennetaan itse. Myös aurinkopaneelien asennus onnistuu tiilikatolle.

Vesikattokokonaisuus viimeistellään kattoturvatuotteilla, myös aurinkopaneelien asennus onnistuu tiilikatolle. (Kuva: BMI/Ormax)

 

Tiili on kestävä

Valtaosa uusista tiilikatoista on betonitiilikattoja, tosin myös savitiili on viime vuosina ilmestynyt jälleen markkinoille. Tiilikatteissa on tarjolla myös kattoratkaisu, jossa integroidut kattopaneelit voidaan asennuttaa katolle vaikkapa jälkikäteenkin. Tiili kestää katolla pitkään, mutta se ei tietenkään ole täysin vesitiivis, joten aluskate on välttämätön. Tiilikatto vaatii vuoden–kaksi asettuakseen lopullisesti paikoilleen. Alkuvaiheessa, erityisesti katolla liikuttaessa, voi joku tiilenkulma lohjeta. Tästä syystä on hyvä jättää muutamia kymmeniä tiiliä varastoon.

Tiilikaton hankinnassa tulee usein mietittyä katon painoa. Eri katemateriaalien välisillä painoeroilla ei käytännössä kuitenkaan ole merkitystä katevalinnoissa. Kattorakenteet tulee joka tapauksessa mitoittaa kestämään vähintään 180 kg/m² lumikuormat, minkä rinnalla muutamien kymmenien kilojen neliöpainoerot eri materiaalien välillä eivät vaikuta kantavuuteen.

 

Betonikattotiili

Betonikattotiilet tehdään kovalla paineella muotoon puristettavasta betonimassasta, joten ne ovat erittäin mittatarkkoja ja tiiviitä. Kattotiilet sopivat saumattomasti toisiinsa ja ovat siksi helppoja asentaa. Niiden väri saadaan aikaan läpivärjäämällä betonimassa valmistuksen yhteydessä. Lopuksi tiilet viimeistellään betonimassan värisellä pinnoitteella. Betonikattotiilistä löytyy vaihtoehtoja sekä tiilen muotoon että väreihin liittyen. 

Betonikattotiili on pitkäikäinen; sen käyttöikä on normaalisti 50–70 vuotta. Läpivärjätyt tiilet pitävät hyvin värinsä, vaikkakin pientä luonnollista haalistumista tapahtuu vuosien kuluessa. Betonitiilikattojen pintakäsittelyt ovat kehittyneet ja vaihtoehtoja on muitakin kuin tavallinen maalattu. Pintakäsitellyt tiilet säilyttävät värinsä pidempään, eivätkä sammal ja levä tartu niihin yhtä nopeasti.

 

Savikattotiili

Savesta valmistetut savikattotiilet poltetaan yli tuhannessa asteessa lujuuden saavuttamiseksi. Myös savikattotiilet voidaan pintakäsitellä. Tällöin on kyse kvartsin sulattamisesta tiilen pinnalle, jolloin saadaan eriasteista kiiltoa tiilen pintaan ja halutessa myös eri värejä. Pinnoitetuista tiilistä käytetäänkin nimitystä lasitettu tiili. Savitiilikatto voi kestää yli sata vuotta, ja silloinkin katon uusinta johtuu monesti alusrakenteiden korjaustarpeesta. Savikattotiilelle ei tapahdu haalistumista, vaan ajanpatina antaa niille oman sävynsä. Savikattotiilien materiaali on kallis betonikattotiileen verrattuna. Kyse on kuitenkin vain materiaalin hintaerosta. Kun ajatellaan kokonaisuutta asennuksineen ja talon rakennuskustannuksineen, on hintaero vähäinen. Savitiilissä erilaisten profiilien ja pintakäsittelyjen määrä on lähes rajaton. Ne ovat tilaustuotteita, joten toimitusaikaan on syytä varautua.

 

Lue lisää: Tiilikatto nostaa kotisi arvoa | Tiilikaton hoito ja huolto