Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Sisäovet viimeistelevät kodin

rts_tutkii_logo_pieni

Tärkeimpiä sisäoven valintakriteerejä ovat käyttötarkoitus, hinta-laatusuhde ja sisustukseen sopivuus. Käyttötarkoitus määrittää esimerkiksi sen, pitääkö sisäoven kestää kosteutta, eristää ääntä tai olla paloluokiteltu. Käytännössä väliovet, eli sisäovet, jaetaan kahteen kategoriaan: laakaovet ja peiliovet.

JELD WEN Style kevytpe opt

Kuva: JELD-WEN Suomi Oy

 

Vaikka nykyään asuntosuunnittelussa suositaan avaria, ilmavia huonetiloja löytyy jokaisesta kodista kuitenkin useampia suljettuja tiloja. Esimerkiksi makuuhuoneet, vaatehuoneet, tuulikaapit tai eteistilat, sekä tietenkin WC ja kylpyhuonetilat tarvitsevat ehdottomasti välioven, jotta tiloista saadaan rauhallisia.

Sisäoven hintaan ja laatuun vaikuttaa merkittävästi oveen käytetty materiaali. Edullisimmat ovet ovat kennorakenteisia kevytlaaka- ja kevytpeiliovia. Korkealaatuinen ja kestävä vaihtoehto kevytovelle on massiiviovi. Laatutietoinen sisustaja ja rakentaja suosii massiiviovia, sillä massiivirakenne takaa, että ovi on iskunkestävä, jämäkkä ja pitkäikäinen. Massiivipuinen ovi ei ole kertakäyttötavaraa, sillä kuluneen oven voi hioa ja käsitellä uudestaan. Sisäoven muotoilun ja värin on tuettava kodin sisustusta, sillä ovi on näkyvä ja oikein valittuna myös näyttävä sisustuselementti. Sisäovet voi jakaa muotoilultaan kahteen ryhmään: laakaovet ja peiliovet.

 

Laakaovet

Laakaovi on tasapintainen ovi, jota saa sekä kenno- että massiivirakenteisena. Konstailemattoman muotoilunsa ansiosta laakaovet sopivat niin moderniin kuin perinteiseen taloon. Laakaovia saa tasaisen umpimallin lisäksi myös erikokoisilla ikkunoilla ja läpinäkyvällä lasilla tai lasilla, josta näkee vain hahmon. Sileäpintaisten laakaovien lisäksi on kuvioituja laakaovia, joiden pinnassa on jyrsitty ura tai muotoon puristettu kuvio.

Massiivirakenteiset laakaovet sopivat erityisen hyvin sisustamiseen, sillä sitä saa pystyviilutettuna, vaakaviilutettuna ja minkä tahansa väriseksi maalattuna. Umpinainen massiivilaakaovi käy erinomaisesti myös korjausrakentamiseen, koska sitä saa tarvittaessa myös erikoismitoissa.

 

Peiliovet

Peiliovi on muotoiltu ovi, jota saa sekä kenno- että massiivirakenteisena. Perinteisessä massiivipeiliovessa on puukehät, joiden keskellä on ohuemmasta puulevystä tehty puuosa eli niin sanottu peili. Peiliovia on muun muassa 1-, 2-, 3- ja 4-peilisiä malleja. Kennorakenteinen kevytpeiliovi jäljittelee massiivipuuoven ulkonäköä; kevytpeilioven pinta on peilioven muotoon puristettu hdf-levy.

Perinteinen peiliovi on klassiseen makuun sopiva ovi, jossa on koristeelliset profiilit sekä lasilistat ja -ristikot. Perinteisessä peiliovessa voi olla muun muassa 5-, 6-, 8-, 9- tai 12-ruutuinen lasiristikko. Eräät massiivipeiliovimallit käyvät erinomaisesti myös korjausrakentamiseen, koska niitä saa tarvittaessa myös erikoismitoissa. Modernimpaan sisustusmakuun on tarjolla täysin suoralinjaisia, lasilistattomia ja -ristikottomia, peiliovia.

 

Saunanovet

Perinteinen puupaneeliovi on saanut väistyä miltei kokonaan täyslasisen saunanoven tieltä. Lasi antaa saunaan tilan tuntua ja samalla se on sisustuksellisesti näyttävä ratkaisu. Lasilevy on useimmiten 8 mm:n vahvuista karkaistua lasia, värejä ja malleja löytyy useita. Yleisemmät koot ovat M7-9 x 19, esteetön sisäänkäynti varmistetaan 9M-leveällä ovella, jossa on kulkuaukkosaranat. Saunan ovi asennetaan saunasta ulospäin aukeavaksi. Markkinoilla on myös puupaneelin ja lasin eri yhdistelmiä. Ovet toimitetaan karmeineen.

 

Oven aukeamissuunta

Ulko-ovet aukeavat lähes poikkeuksetta paloturvallisuus syistä ulospäin. Sisäovissa tilanne on kuitenkin erilainen; niiden avautumissuunta ja kätisyys tulee suunnitella niin, että tilasta toiseen liikkuminen on vaivatonta. Esimerkiksi makuuhuoneenovi voi aueta makuuhuoneeseen päin, jolloin avonainen ovi ei vie tilaa käytävältä. Kätisyys taas määrää, aukeaako ovi vasemmalle vai oikealla. Vasenkätisen oven saranat näkyvät oven vasemmalla puolella ja oikeakätisen oven saranat oikealla puolella.

Yksi suosittu sisäovivaihtoehto on liukuovet, jotka aiemmin ovat olleet tuttuja lähinnä kaapistojen ovina. Liukuovet ratkaisevat tilankäyttöongelmia, kun perinteisten oven aukeamistilaa ei tarvita. Liukuovi voi liukua joko oven päällä tai ovi voi liukua seinän sisään.