Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Pientalon lämmöneristys

Käyttäjän arvio:  / 2
HuonoinParas 

rts tutkii logo pieniSeinien läpi valuva lämpöhukka vastaa karkeasti kymmentä prosenttia koko talon energiankulutuksesta. Toinen kymmenen prosenttia menetetään yläpohjan kautta. Hyvään eristykseen panostaminen kannattaa, sillä kerran tehtynä se tuottaa säästöä koko talon eliniän ajan.

 

Eristepaksuudet kasvaneet

Viimeisen vuoden aikana keskimääräinen eristeiden paksuus on kasvannut neljänneksen. Seinissä se on nyt noin 25 senttiä ja yläpohjassa, jossa hyvä eristäminen on erityisen kannattavaa, keskipaksuus on jo puoli metriä. Paksuuden lisäksi merkitystä on valituilla materiaaleilla ja tietenkin myös rakenneratkaisuilla, kuten toimivilla höyrysuluilla.

Tiiviys on hyvän eristämisen peruslähtökohta. Myös rakennusmääräykset edellyttävät uusilta taloilta A-luokan energiatehokkuutta. Eri osa-alueilla on ohjearvot, mutta rakennuksia tarkastellaan kuitenkin kokonaisuuksina. Tyypillisesti esimerkiksi hirsitaloissa sienien kautta katoaa suhteellisen paljon lämpöenergiaa. Määräykset kuitenkin täyttyvät, jos vastaavasti vaikkapa ylä- tai alapohjat on eristetty tavallista paremmin.

 

Eristys tulee suunnitella ja tehdä huolella

Oikealla rakenneratkaisuilla ja työn huolellisuudella on suuri merkitys koko rakenteen toimivuudelle. Kylmäsiltoja on pyrittävä välttämään ja eristeet on asennetteva huolellisesti, sillä tiiviys on oleellinen osa lämmöneristystä. Oikein suunnteltu rakenne estää kosteuden pääsyn rakenteisiin ja on silti tuulettuva jolloin esitteiden toimivuus on turvattu kaikissa tilanteissa. Kosteuden poisjohtumista edesauttaa, jos seinän rakenne harvenee ulospäin mentäessä, jolloin tiiviit rakenteet ovat sisäpuolella ja läpäisevämmät ulkopuolella.

Talon kosteustekniseen toimivuuteen liittyy oleellisena osana myös asunnon ilmanvaihto. Hallitun ilmanvaihdon tarkoituksena on paitsi vaihtaa huoneilma, myös poistaa asumisen aiheuttama liika kosteus huoneistosta. Vinojen sisäkattojen yhteydessä erityinen huomio on kiinnitettävä rakenteiden tuuletuksen riittävyyteen. Eristeen ja aluskatteen väliin jätetään vähintään 70 mm:n tuuletusrako ja vastaavasti aluskatteen ja vesikatteen välillä on oltava hyvä tuuletus. Alhaalla räystään alalaudoitukseen jätetään reilut raot, joiden kautta ilma pääsee tuuletusonteloon, josta sen on päästävä poistumaan.

lammoneristys

Alapohjassa polystyreeni EPS on yleisin

Käytetyin eristysmateriaali alapohjassa on polystyreeni eli EPS tai tutummalta nimeltään styrox, jota alapohjaan asentaa neljä rakentajaa viidestä. Polystyreeni kestää hyvin mm. betonivalun aiheuttamaa painetta eikä se hätkähdä pienestä kosteudestakaan. Sen päällä voi hyvin liikkua, joten raudoitus käy kätevästi. Tuotetta valmistetaan eri käyttökohteisiin, tutuimpia rakentajalle ovat lattia- ja routaeristelevyt, sekä platina/harmaa EPS jonka lämmöneristykyky on selvästi EPS:ää parempi (n. 255), mutta esimerkiksi polyuretaania huonompi. Platina on hyvin hintakilpailukykyinen eriste esimerkiksi lattiassa/alapohjassa ja rossipohjassa.

Keraaminen kevytsora on savesta polttamalla valmistetty kemiallisesti ja mekaanisesti kestävä tuote. Kevytsora puhalletaan suoraan autosta, joten sen asentaminen on vaivatonta. Eristeestä tulee saumatonta, ja alapohjan U-arvovaatimukset täyttyvät metrin reuna-alueilla 420 mm:n ja keskiosalla 300 mm:n kerroksilla. Tämä eristystapa soveltuu alapohjaeristykseen erityisen hyvin silkloin, kun tarvitaan apaohjan radontuuletusta. Kevytsora voi tarjota nyös vaihtoehdon paalutukselle, jolloin talon ja eristeen painoa vastaava määrä maata korvataan kevytsoralla. Näin vältytään talon painumavaara heikkokantoisilla mailla. Kevytsoraa käyttää alapohjassa noin 10% rakentajista. Mineraalivilalevyjä ja puhallettavia eristeitä käytetään kantavissa alaphjissa ns. rossipohjissa.

Polyuretaania käyttää reilut 10% alaphjiinsa. Polyuretaani eristää lämpöä muita eristemateriaaleja tehokkaammin, koska sen huokosissa on vielä ilmaakin paremmin eristävää kaasua. Materiaali soveltuu erityisen hyvin silloin, jos halutaan saavuttaa ohuella rakenteella mahdollisimman hyvä eristys.

 

Mineraalieriste ulkoseinissä yleisin - puukuitueristeiden suosio kasvaa

Ulkoseinissä tavallisin eriste on levymäinen standardiväleihin mitoitettu mineraalivilla. Tutkimuksiemme mukaan uusien talojen ulkoseiniin asennetuista eristeistä vajaa puolet oli vuorivillaa ja kolmannes lasivillaa. Näitä mineraalivilloja valmistetaan levyinä ja rullatavarana sekä tuulensuoja- ja runkolevyinä.

Viime vuosina selluvillan käyttö ulkoeristeenä on lisääntynyt erityisesti lisäeristetyissä hirsitaloissa, mutta muissakin runkotyypeissä selluvillan käyttö on yleistynyt. EPS-polystyreeniä, platinaa tai polyuretaanua käytetään ulkoseinäeristeenä lähinnä lämpöharkkojen välissä. Myös eristämiseen hyvin soveltuvaa pellavaeristettä on saatavissa levytuotteina, jotka sopivat niin ulkoseinä-, kuin yläpohjaeristeiksi.

 ekovilla puhallusvilla asennus

Puukuitueristeen käyttö ulkoseinien lämmöneristyksessä on ollut viime vuodet kasvussa. Kuva: Ekovilla Oy.

 

Yläpohjissa puukuitu on ykkönen

Yläpohjan kautta lämmönhukkaa tapahtuu helpoimmin ja se kannattaakin eristää kunnolla. Yläpohjassa eristepaksuuden kasvattaminen on yleensä yksinkertaisinta ja myös taloudellisesti kannattavaa.

Eristepaksuus ympärivuotiseen asumiseen tarkoitetussa rakennuksissa on tällä hetkellä keskimäärin 500mm. Yläpohjassa käytetyt eristeet ovat joko levymäisiä, mattomaisia tai puhallettavia mineraalivilla- tai puukuitueristeitä.

Yläpohjissa voidaan käyttää samoja materiaaleja, kuin seinissäkin. Useimmiten sinne laitetaan helposti levitettävä puhalluseriste. Yleinen ratkaisu on myös laittaa pohjalle ensin ryhtiä tuova ja esimerkiksi höyrysulkua suojaava eristelevy jonka päälle puhalluseriste levitetään. Yläpohjassa eristepaksuuden kasvattaminen on usein helppoa ja taloudellisessti kannattavaa, joten se kannattaa tehdä kunnolla.

Selvästi suosituin yläpohjan eriste on puhallettu puukuitu (selluvilla, ekovilla). Seuraavana tulee vuorivilla niin puhallettuna, kuin levynäkin ja kolmantena lasivilla. Eksoottisempia tai uudempia eristemateriaaleja on käytetty vain muutamissa prosenteissa kohteista.

 

leca4

tiileri

wienerberger

cembritlogo

ekovilla logo