Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Weber Työohjeet

Listat pintojen mukaan

Käyttäjän arvio:  / 0

Listoitus ei ole vain suojaava rakenne, vaan sillä on myös merkittävä rooli sisustuksessa. Jopa niin suuri, että nimityksenä käytetään yleisesti sisustuslistaa. Tuotekehittelyn ansiosta listavalikoima on suuri. Jokaiseen käyttötarkoitukseen on oma listansa ja lisäksi listojen leveydet, pintakuviointi ja pinnoitus tarjoavat laajat mahdollisuudet yksilölliseen sisustamiseen. Yhä useampi valitseekin listoikseen näyttävät, kuviohöylätyt sisustuslistat. Yleisimmät listat ovat puuvalmiita, maalattuja tai lakattuja. Oman lisänsä valikoimiin tuovat jalopuulistat, pinnoitetut MDF-listat sekä erilaiset muovi- ja metallilistat. Puuvalmiissa listoissa on huomioitava sormiliitosjatkoksista muodostuvat mahdolliset värierot.

panelointionhelppo3

Kattolistat

Kattolistat ovat muotoon höylättyjä puulistoja. Listoja saadaan vakiokokoisina 21 x 21 mm:n kourulistoista aina 120 mm:n levyisiin, näyttäviin, koristeellisiin listoihin. Listat kannattaa jatkaa 45 asteen jiirisahauksin, jolloin päällimmäinen leikkaus painaa alimmaisen tiukasti kiinni. Kulmat sahataan jiiriin ja listat kiinnitetään listanaulalla. Leveimmissä listoissa taakse jää tilaa esim. johdotukselle.

Peitelistat

Peitelistoja käytetään nimenmukaisesti peittämään erilaisia saumakohtia. Tyypillisiä kohteita ovat oven ja ikkunan pielet. Listojen muotojen sekä pintakäsittelyjen kirjo on suuri, ja niitä on saatavissa vakiolistoina 8 x 15 – 12 x 90 mm. Kuitenkin valkoiseksi maalattu 11 x 42 sileäpeitelista on yleisin. Peitelista on hyvä yleislista moneen muuhunkin tarkoitukseen. Listat kiinnitetään listanauloilla ja kulmasahaukset tehdään useimmiten jiiriin.

panelointionhelppo4

 

Jalkalistat

Samat pinta-, työstö- ja asennusominaisuudet ovat myös jalkalistoissa. Vakioleveydet ovat 11 x 22 – 12 x 90. Listat ovat tyypillisesti takaa alareunastaan viistoja, jolloin puristavaa pintaa tulee lattiaa vasten mahdollisimman vähän. Tämä on tärkeää silloin, kun kyseessä on uiva lattiarakenne. Lattialistoista pinnoitetut MDF-listat ovat suosittuja laminaattilattioiden kanssa ja jalopuulistat parkettien yhteydessä. Lattiarajassa kulkevat sähköjohdot voidaan piilottaa valikoimista löytyvien sähköuralistojen taakse.

Reunalistat

Reunalistoja on pääjaotukseltaan kahdenlaisia, tasasivuisia ja epäsymmetrisiä. Viimeksi mainitut ovat eri materiaalipaksuuksien vaihteluihin käytettäviä listoja. Tyypillisimpiä kohteita ovat rakennuslevyjen ja paneeleiden päätelistaukset. Porrastuksia on saatavissa erikorkuisina, mutta yleisimmät ovat 13 mm:n levy- tai 15 mm:n paneelihuullokset. Näiden listojen yleisin selänleveys on 42 mm. Tasasivuisilla reunalistoilla suojataan esimerkiksi ulkokulmia. Näiden n. 7 mm:n vahvuisten listojen vakiokoot ovat 20 x 20, 32 x 32 ja 42 x 42 mm.

Pyörölistat

Joskus tulee paikkoja, jossa tarvitaan pyöreää listaa. Sitä voidaan käyttää esim. tehostelistoituksissa, tapituksissa, kaiteissa yms. ratkaisuissa. Pyörölistat ovat yleisimmin puuvalmiita, ja niiden halkaisija on 6–44 mm. Saatavana on myös ns. puolikas- ja neljäsosapyörölistoja.

Saunalistat

Uutuutena ovat omana ryhmänään saunalistat. Yleisimmin nämä listat valmistetaan tervalepästä tai kuusesta, ja niiden avulla saadaan saunasisustuksessa aikaan viimeistelty ulkonäkö. Listoja on myös saatavana sävytetyillä saunasuojilla käsiteltyinä. Sarjaan kuuluvat katto- ja peitelistat, paneeleiden päät tai sivut peittävä nurkkalista, lauteen etulauta ja kaidepuu sekä erilaiset somistelistat.

Metalli- ja muovilistat

Tähän ryhmään kuuluvat kaikki erikoislistat, joiden käyttötarkoitus on laaja. Tutuimmat metallilistat ovat kynnyslistoja ja kulmalistoja. Listamateriaaleina on pinnoitettu alumiini, alumiini, pinnoitettu messinki, messinki ja RST. Listat ovat joko liima- tai ruuvikiinnitteisiä ja niiden vakiopituudet ovat 900, 1800 ja 2700 mm. Markkinoilla on myös paljon erilaisia alumiinisia profiililistoja ja putkia. Muovilistoja edustavat erilaiset kulmalistat, sähköuralistat, pääte- ja eritasolistat. Muovilistojen yleisin kiinnitystapa on liimaus.

Ulko-ovet ja ikkunat

Käyttäjän arvio:  / 0

rts_tutkii_logo_pieniRTS Tutkii-artikkelit

Näistä artikkeleista löydät puolueetonta, tutkittuun tietoon perustuvaa valintaopastusta.

Ikkunoiden asennus

 • Ikkunoiden asentaminen sekä vaihtaminen saneerauksen yhteydessä ovat suhteellisen helppoja toimenpiteitä. Vanhan ikkunan vaihto uuteen kestää ammattimieheltä vain hetken, mutta ikkunoiden asennus ja vaihto sujuvat kuitenkin myös omatoimisesti.

Ovien asentaminen ja kunnostus

 • Artikkelissa kerrotaan sisäovista, mutta ulko-ovien asennus ja kunnostus tapahtuvat pääpirteissään saman kaavan mukaan, vaikkakin lämmöneristys on silloin myös huomioitava.


yritysesittaaYritysten artikkeleita aiheesta

Täällä yritykset saavat itse esitellä sekä tuotteitaan että ratkaisujaan omavalitsemassaan muodossa.

Perustukset ja alapohja

Käyttäjän arvio:  / 1

rts_tutkii_logo_pieniRTS TUTKII-artikkelit

Näistä artikkeleista löydät puolueetonta, tutkittuun tietoon perustuvaa valintaopastusta.

Koko talo on perustuksien varassa

 • Perustusten tehtävänä on ottaa vastaan rakennuksen paino ja jakaa se maaperään, jonka kantavuus vaikuttaakin perustusratkaisun valintaan. Tässä artikkelissa esittelemme eri perustusratkaisuja.

Radonin ehkäiseminen

 • Radon on hajuton, mauton ja näkymätön radioaktiivinen kaasu jota syntyy maaperän uraanin puoliintumisprosessissa. Sen ehkäiseminen on siis tärkeää. Me kerromme kuinka saat radonturvallisen kodin.

Asenna salaojat ja sadevesiputket perustuksen yhteydessä

 • Talon perustuksien tulee pysyä kuivina joka tilanteessa. Olosuhteisiin vaikuttavia tekijöitä ovat rakennuspaikka, perustusten ikä, kasvillisuus, perusmaan maalaji, valumavedet ja pohjaveden korkeus.

Perustusten routaeristämisessä ei kannata säästää rahaa eikä aikaa

 • Perustukset ovat rakennuksen kenties tärkein osa. Puutteellinen tai väärin tehty perustusten routaeristys aiheuttaa usein hankalasti korjattavia ja taloudellisesti suuria vaurioita.

Autotallin rakentaminen

 • Opastamme sinua rakentamaan oikeanlaisen autotallin tarpeisiisi.


yritysesittaaYritysten artikkeleita aiheesta

Täällä yritykset saavat itse esitellä sekä tuotteitaan että ratkaisujaan omavalitsemassaan muodossa.

Ulkoseinät ja julkisivut

Käyttäjän arvio:  / 0

rts_tutkii_logo_pieniRTS TUTKII-artikkelit

Näistä artikkeleista löydät puolueetonta, tutkittuun tietoon perustuvaa valintaopastusta.

Runkoratkaisuja puusta kiveen

 • Runkoratkaisun valintaan vaikuttavat mm. mieltymys, käytettävissä olevat resurssit, kaavavaatimukset, sopivuus ympäristöön sekä rakennuksen tekniset ominaisuudet ja yleisilme. Vaihtoehtoja löytyy niin pintakäsittelyssä kuin varsinaisissa runkoratkaisuissakin.

Puujulkisivu sopii suomalaiseen maisemaan

 • Osa julkisivuratkaisusta tulee tehdyksi samalla kun valitaan talopaketti, mutta useimmissa talopakettiratkaisuissa voidaan julkisivumateriaali valita halutuksi. Keskitymme artikkelissa julkisivupaneelien asentamiseen.

Lämmöneristyksessä ei voi olla liian huolellinen

 • Lämmöneristys vaikuttaa talonkäyttökustannuksiin koko sen käyttöiän. Lämmöneristyksen laatu ei riipu pelkästään eristepaksuuksista; vasta oikein tehty seinärakenne ja huolellinen eristystyö takaavat onnistuneen lopputuloksen.

Rakenna koti hirrestä

 • Monipuolisesti tietoa ja ohjeita hirsirakentamiseeen! Vuosittain noin joka kymmenes rakentaa kotinsa hirrestä.

Vanhan hirsitalon korjaaminen

 • Yleensä tarve hirsitalon kunnon selvittämiseen syntyy vasta, kun jotain selviä merkkejä vaurioista on havaittu tai rakennus aiotaan korjata perusteellisesti. Yleisimmät hirsitalojen viat ovat perustuksista ja alapohjasta johtuvia.

 


yritysesittaaYritysten artikkeleita aiheesta

Täällä yritykset saavat itse esitellä sekä tuotteitaan että ratkaisujaan omavalitsemassaan muodossa.

Valitse OUMAN EH-60 asuntosi ohjaukseen ja valvontaan

Käyttäjän arvio:  / 0

yritysesittaaOuman ®:

Ouman EH-60 on älykäs etäohjaus- ja valvontaratkaisu omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon tarpeisiin, jolla voi ohjata sähkölämmitystä ja muita asunnolle tyypillisiä toimintoja. Laite valvoo puolestasi asuntoasi varkailta, palolta, jäätymiseltä, sähkökatkolta sekä vesivahingolta. Vahingon sattuessa se hälyttää ja ennaltaehkäisee vahinkoa. Kannattaa myös tarkistaa vakuutusyhtiöltäsi vaikuttaako valvontalaiteen hankinta alentavasti kotivakuutusmaksuihin.

valitseouman1

EH-60 on paljon toimintoja.

EH-60 :n etäohjaus ja –valvonta tapahtuvat selkeiden tekstiviestien avulla kännykällä. Järjestelmää voi ohjata ja valvoa myös internetin kautta. Jo etukäteen voit säätää ja ohjata eri toimintoja, ja saapuessasi asunnolle, valaistus on valmiiksi riittävä ja huonelämpö miellyttävä. Ollessasi perillä, olosi pysyy viihtyisänä ja turvallisena. Poissa ollessasi EH-60 huolehtii kiinteistöstä, voit olla luottavaisena siitä, että kaikki on hyvin eikä energiaakaan kulu turhaan.

 

Yksilöllisesti eri tottumuksille ja erilaisille tarpeille

valitseouman2Uudisrakentamisessa valvonta- ja hälytysjärjestelmät sisällytetään jo sähkösuunnitelmaan, mutta järjestelmä voidaan asentaa myös valmiiseen asuntoon. EH-60 valvontayksikön saa valmiiksi koteloituna helposti asennettavana pakettina, joka sopii hyvin saneerauskohteisiin, omakotitaloihin ja vapaa-ajan asuntoihin. Lisätarvikkeena on saatavilla moduuli, joka voidaan liittää kätevästi sähkökeskuksen DIN-kiskolle, mikäli kohteen sähkökeskuksessa on tilaa. Käyttöjännite voidaan ottaa valinnaisesti joko pistorasiaan liitettävästä teholähteestä tai sähkökeskuksen DIN-kiskoon asennettavasta teholähteestä. Laitteen valinnassa ja suunnittelussa auttavat laitetoimittajat. Järjestelmä tulee maksamaan asennettuna ja käyttöönotettuna 1500–3000 €, riippuen kohteen laajuudesta. Pieni hinta siis, kun ajattelee mitä kaikkea saattaa tapahtua, kun asunnossa ei olla paikalla.

EH-60 etäjärjestelmässä löytyy laaja toiminta

Lämmönohjaus ja valvonta: Voit milloin tahansa tarkistaa kännykällä vapaa-ajan asuntosi lämpötilan ja kytkeä tarvittaessa lämmönpudotuksen päälle, näin säästät energiaa. Vastaavasti voit nostaa lämpötilan kännykällä taas normaaliksi ja vapaa- ajan asuntosi on lämmin jo saapuessasi. Kun asetat vapaa-ajan asuntosi säästölämmölle, sulkeutuu samalla myös päävesijohto, jolloin poissa ollessasi ei pääse tapahtumaan vesivahinkoa. Järjestelmä hälyttää kännykkääsi, jos sisälämpö laskee alle asetetun raja-arvon tai tulee sähkökatko, syntyy vaara vesijohtojen jäätymisestä.

Murtovalvontaan voidaan kytkeä esim. liike- ja lasirikkotunnistimet tai oven magneettikoskettimet. Hälytystilassa laite lähettää tekstiviestin haluttuihin kännyköihin, esim. vartiointiliikkeeseen. Samalla laitteessa vilkuttaa merkkivalo ja voimakasääninen sireenin alkaa hälyttää.

Vesivuotovalvontaan voidaan kytkeä vesivuotoilmaisimia, jotka ilmoittavat kännykkääsi mahdollisen vesivuodon. Älykäs järjestelmä ei jää odottamaan avun saapumista, vaan sulkee automaattisesti putkistoon asennetun vesijohtoventtiilin.

Palohälytys, kuten kaikki muutkin hälytykset voidaan saada tekstiviestinä valittuihin kännyköihin. Palohälytyksen ilmaisu voidaan lisäksi varmistaa sireenillä.

Yleisohjauksella ohjaat ja säädät ovilukkoja, valaisimia, pistorasiaryhmiä tai pihavalaistusta kätevästi kännykällä tai web-selaimella. Toiminnat voi tehdä joko suoraan tai aikaohjatusti viikko/vuorokausi- kalenteriohjelmalla. Voit muutella esim. valaistusaikoja milloin vain kännykälläsi. Asunto näyttää asutulta ja pitää kutsumattomat vieraat loitolla.

Autolämmityspistorasioita voidaan ohjata älykkäästi aikaohjelman ja ulkolämpötilan mukaan.

 

www.ouman.fi

leca4

Yhteystiedot

Weber Oy Ab

www.e-weber.fi

Puh. 010 44 22 00

 

 

Tuoteneuvonta:

www.rakenna.fi

(arkisin klo 8-16)

Puh. 010 44 22 312