Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Kylpyhuoneen saneeraus tai uusi kylpyhuone

Korjattaessa vanhaa rakennusta on rajoitteena jo olemassa oleva tila. Pesuhuone on mahdollisesti varustettu pyykin käsittelyä varten, eikä varsinaista kodinhoitohuonetta ole lainkaan. Tällöin on syytä miettiä tilajärjestystä uudelleen. Hyvä suunnittelija saa vanhasta kylpyhuoneesta toimivan kodinhoidon siirtyessä sieltä pois omalle paikalleen. Tämä ei välttämättä toteudu aivan vanhojen seinien sisäpuolella, vaan kosteat tilat ja kodinhoitotilat joudutaan sijoittamaan esim. laajennusosaan. Myös vanhassa rakennuksessa talon kosteat tilat tulisi sijoittaa yhdeksi ryhmäksi, joissa seinänaapureina ovat sauna pesutiloineen, kodinhoitohuone ja wc-tila.

Svedbergs PAINOKELPO

Kuva: Svedbergs Oy

 

Kostean tilan rakenteiden kunto tulee aina tarkistaa, mahdollisesti kuivata ja korjata. Kuivausajan tulee olla niin pitkä, että varmistetaan kaiken kosteuden poistuminen rakenteista ennen niiden sulkemista. Maltti on valttia, kun kosteita tiloja remontoidaan. Vaurioituneet rakenteet vaihdetaan uusiin. Seinät tasoitetaan ja lattian kaadot tarkistetaan. Tasoitteiden käytössä kannattaa aina noudattaa valmistajien ohjeita niin vesimäärien kuin lisäaineidenkin suhteen.  Kylpyhuonekorjauksia tehdään vuosittain noin 60 000 omakotitaloudessa.

 

Perustietoa tilojen suunnitteluun

Etenkin silloin, kun suunnitellaan kokonaan uusia pesutiloja, on hyvä muistaa tiettyjä perussääntöjä tilojen mitoituksessa. Näitä nyrkkisääntöjä olemme koonneet tämän artikkelin FAKTA-osioon. Kun nykyaikaistetaan pesutiloja vastaamaan tämän päivän tarvetta, tulisi niitä rakentaa vähintään yksi jokaista asuinkerrosta kohden. Yleensä yksi tilavampi rakennetaan saunaosaston yhteyteen ja muut ovat pienempiä suihku/wc-yhdistelmiä. Jos suihkutila rajataan suihkuseinällä tai –kaapilla, pesutila pysyy kuivempana. Varsinkin yläkerran pesutilat olisi syytä varustaa suihkukaapilla vedeneristyksestä huolimatta. Tällöin vesivahingon mahdollisuus pienenee. Pesutilan koko ei ole niin oleellinen asia kuin se, miten neliöt on käytetty ja mitä toimintoja pesuhuoneeseen sijoitetaan. Kun talossa on erillinen kodinhoitotila, riittää pesutilaan hyvin jo noin 4-5 neliötä, tarvittaessa jopa vähemmän.

 

FAKTA

Pesuhuoneiden kriittisiä mittoja ja ohjeita

  • Suihkutilan ohjeellinen leveys 90–100 cm (min 80 cm), mielellään kaksi erillistä suihkua. Kahden suihkun tilan minimileveys on 150 cm.
  • WC-istuimen vaatima tila leveyssuunnassa on 80 cm, syvyyssuunnassa 120 cm. WC on hyvä sijoittaa omaan ovelliseen tilaan.
  • Pesualtaan ja pöydän korkeus 80–90 cm, perheen pienimmille erillinen tukeva koroke tai altaan sijoitus alemmas.
  • Peilin sijoitus perheen lyhyimmän aikuisen ehdoilla. Peilin alareuna mielellään jo rinnan korkeudelle.
  • Lasten kannalta on parasta, jos peili on iso ja alkaa heti pöytäpinnan tasolta ylöspäin.

 

Rakenteet turvallisiksi ja kestäviksi -huolellisuus työssä

Hyvin tehty vedeneristys on kylpyhuoneissa avainasemassa, samoin riittävät kaadot lattiakaivoa kohti. Märkätilarakentamisessa on hyvä käyttää seinien runkomateriaalina elämättömiä ja kosteutta sietäviä kivimateriaaleja, esim. tiili, betoni, kevytbetoni, kahi- tai väliseinäpontti. Jos kostean tilan seinissä käytetään levyrakennetta, on syytä valita hyvin kosteutta kestävä tuote, kuten Kaakeliluja, joka on kuitusementtilevy, jonka pääraaka-aineena on käytetty sementtiä ja hiekkaa. Levy kestää hyvin vettä ja kosteutta.

Kaakelilujan asentaminen on nopeaa: levyt kiinnitetään ruuveilla kylpyhuoneen seinän koolauksiin, tai liimataan saneerauslaastilla muuratuille pinnoille ja varmistetaan kiinnitys ruuveilla. Ruuvien kannat ja levysaumat käsitellään joko itseliimautuvalla vedeneristysnauhalla, tai kuitukankaalla ja vesieristeellä. Lattian ja seinän liitoskohta vesieristetään sääntöjen mukaisesti. Vesieristys tehdään tasoitettujen pintojen päälle ja niiden kuivuttua pintamateriaalit voidaan asentaa ja tehdä mahdolliset saumaukset ja tiivistykset.

On hyvä muistaa, että lattialämmityskohteissa ei kannata porata reikiä lattiaan, vaan käyttää asennuksissa tiloihin tarkoitettuja liimamassoja. Kaikki asennuksiin tarvittavat reiät täytetään silikonilla ennen ruuvien kiertämistä paikoilleen.

 

Vedeneristykset huolella

Uusien määräysten mukaan sekä seinät että lattia on vesieristettävä. Tämä voidaan tehdä käyttäen joko itseliimautuvaa bitumimattoa, vedeneristysmuovimattoa tai levitettävää vedeneristysmassaa, joka voi olla vahvistettu kuitukankaalla. Erityisen huolella on tehtävä lattian ja seinän liittymäkohta sekä lattiakaivon ympärys. Lisäksi on tärkeää varmistaa seinien sauma- ja kulmakohdat sekä eri materiaalien liitoskohdat erillisellä saumanauhalla.

Suihku olisi hyvä erottaa muusta tilasta suihkuseinää tai suihkukaappia käyttäen. Suihkukaappi vähentää pesuhuoneen kosteusvaurioitumisriskiä ja antaa tilalle käyttömukavuutta, kun vesi ei roisku koko pesuhuoneen alueelle.

 

Kalusteet pois lattialta

Erityinen huomio kostean tilan kalusteita hankittaessa on kiinnitettävä kalusteiden rakenteiden ja pintojen kosteuden sietokykyyn. Keittiön kalusteista poiketen kosteiden tilojen kaapeista puuttuu sokkeli, ne kiinnitetään usein joko suoraan seinään tai ne on varustettu osittain omilla jaloilla. Tämä on paitsi niiden säilymisen kannalta hyvä, mutta myös lattian puhdistettavuuden kannalta oivallinen ratkaisu. Rungot tehdään kosteutta kestävästä levystä ja oviin olisi hyvä valita joko massiivipuuta tai korkeapainelaminaattia, joiden kosteuden sietokyky on hyvä.

Saniteettikalusteita sijoitettaessa kannattaa miettiä mahdollisuutta nostaa myös wc-istuin seinäkiinnitteiseksi, jolloin lattian puhtaanapito helpottuu.

 

Lattia- ja seinäpinnat lähes aina kaakelia

Kosteiden tilojen pinnoissa käytetään nykyisin liki poikkeuksetta kaakelia. Se on näyttävä materiaali ja varsinkin kun valinnanvaraa väreissä ja muodoissa on liki rajattomasti, saadaan jokaisesta pesutilasta haluttaessa täysin yksilöllinen. Kaakelin hyvä ominaisuus on myös sen helppo puhdistettavuus. Kova ja kiiltävä pinta ei ime likaa ja kestää hyvin erilaisia pesunesteitä. Kaakelin heikko kohta on kuitenkin sen sauma, joka likaantuu helposti. Tätäkin ongelmaa voi vähentää käyttämällä saumasuoja-ainetta, jota saa rautakaupoista.

 

Ilmanvaihto pesutiloissa

Hyvin toimiva ilmanvaihto kuivattaa pesutilat nopeasti raikkaiksi ja mukaviksi käyttää. Hyvä ilmanvaihto on oleellista myös kosteiden tilojen rakenteiden turvaamiseksi. Lattiapinnoilla seisova vesi voi aiheuttaa ikäviä kosteusongelmia ajan mittaan.

Pesuhuoneessa oleva poistoilman venttiili on hyvä sijoittaa mahdollisimman lähelle suihkua, jolloin kostea ilma saadaan poistumaan tilasta mahdollisimman tehokkaasti ja suorinta tietä. On aina hyvä, jos kosteat tilat suunnitellaan siten, että niissä on aukaistava ikkuna, jonka kautta tapahtuva tuulettaminen on tehokasta. Vaikka asunnossa olisikin osittain painovoimainen ilmanvaihto, tulisi keittiön liesituulettimen ohella ainakin wc ja pesutilat kytkeä koneelliseen ilmanvaihtoon, jotta tilat saadaan pidettyä kuivina ja viihtyisinä.

 

Laatoitustyöt

Ennen töiden alkua suunnitellaan laattajako niin, että vältytään kulmissa kapeilta soiroilta. Seinälaatoitus aloitetaan toiseksi alimmasta laattarivistä. Laatan alareunan kohdalle kiinnitetään seinälle tarkalleen vaakasuoraan ohjurilauta, jonka päältä laatoitus alkaa. Laattoja voidaan työstää laattaleikkurilla, laattasahalla, reikäporanterällä tai laattapihdeillä.

Laastia levitetään kampalastalla sen suuruiselle alalle, joka ehditään hyvin laatoittaa ennen massan kuivumista. Laatat ladotaan paikoilleen. Sivusaumojen tasaisuus varmistetaan joko saumalangalla tai muovisilla saumakulmilla (saumaristit). Vaakasaumoihin asennetaan ennen seuraavan kerroksen laatoitusta aina saumalanka tai saumaristi. Laattojen pystysaumojen suoruutta on syytä tarkkailla jatkuvasti.

Alin laattarivi kiinnitetään vasta viimeiseksi lattian laatoituksen jälkeen. Jokainen laatta työstetään oikeaan mittaansa ja liimataan laastilla kiinni. Lattian rajaan tulee jättää rako silikonisaumaa varten. Alimman laatan alle ennen liimaamista voi laittaa esim. pahvinpalan tätä varten.

Saumalaasti levitetään kumilastalla ristikkäisin vedoin painaen voimakkaasti laastia saumoihin. Laastin kuivahdettua ylimääräinen pestään ja pyyhitään pois. Laattasauman viimeistellään esim. pyöristetyllä puutikulla. Lopuksi nurkat ja lattian saumat tiivistetään saniteettisilikonilla. Reunat teipataan ennen silikonin pursotusta. Silikoni viimeistellään heti pursotuksen jälkeen kostutetulla sormella.

 

 

Kostean tilan rakenneyksityiskohtia

pesu 1

Levyrakenteisen seinän ja lattian liitos.

Seinän painekyllästetty alajuoksupuu on nostettu lattiatason yläpuolelle tiilen tai harkon päälle. Kaakeliluja-vedeneristyslevyä käytettäessä levy voidaan asentaa suoraan rungon päälle.

Alajuoksun alla on bitumimatto-kaistale. Lattian kosteuseristysmatto nostetaan seinälle vähintään 150 mm. Seinissä käytetään vesieristyskäsiteltyä levyä. Tavallisen levyn yhteydessä seinäpinnat vedeneristetään.

 

pesu 2

Kiviainespohjaisen seinän ja lattian liitos.

Kostean tilan seinärakenteet suositellaan aina tehtäviksi kiviaines-pohjaisista materiaaleista. Rakenne on yksinkertainen ja varma. Myös kiviseinä tarvitsee vedeneristyksen. Lattian vesieristys on nostettava seinälle vähintään 150 mm.

 

pesu 4

Kostea tila puurakenteen yhteydessä on aina haastava yksityiskohta.

Tärkeää on pitää mielessä eniten kosteusrasitettujen alueiden erottaminen omaksi kokonaisuudekseen. Tällä osalla rakenne voidaan toteuttaa verhottuna joko levyllä tai kiviaines-muurauksella. Erityisen tärkeää on kosteassa tilassa muistaa aina riittävä ja tehokas ilmanvaihto.

Hirsiseinä voidaan suihkun kohdalta pystyrimoittaa ja levyttää. Levynä käytetään veden­eristyskäsiteltyä levyä. Pinta vodaan esimerkiksi laatoittaa.

Vaihtoehtona levyrakenteelle pystyrimoituksineen on ilmarako ja kiviaineksesta tehtävä muuraus, joka edelleen käsitellään vesieristeellä ja pinnoitetaan esimerkiksi laatoilla.