Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Vallox

Käyttäjän arvio:  / 0
HuonoinParas 

Vallox Oy on Varsinais-Suomessa, Loimaalla sijaitseva pääasiassa asumisen matalaenergiailmanvaihtolaitteita kehittävä ja valmistava yritys. Valloxin ilmanvaihdolla luodaan huoneistoon yksilöllisesti ohjattava, energiataloudellinen ja terveellinen sisäilmasto.

Yritys on yli 40-vuotisen toimintansa ajan ollut sisäilmateknologian kehitystyön suunnannäyttäjä. Valloxin liikevaihto on n. 40 miljoonaa euroa, josta yli puolet menee vientiin. Henkilöstöä on lähes 200.

valloxtehdas

Tuote

Yrityksen päätuotteitta ovat ilmanvaihtokoneet, liesikuvut ja liesituulettimet. Yritys valmistaa ilmanvaihtojärjestelmiä kaiken tyyppisiin rakennuksiin, niin pientaloihin, rivitaloihin, kerrostaloihin, loma-asuntoihin, kuin myös julkisiin rakennuksiin kuten kouluihin, päiväkoteihin ja palvelurakennuksiin. Ratkaisuja löytyy myös teollisuuden, liike-elämän, julkisten palveluihin ja maatalouden rakennuksiin. Erityisesti Vallox Oy on ollut edelläkävijä pientaloihin tarkoitettujen, lämmön talteenotolla varustettujen ilmanvaihtolaitteiden kohdalla. Ensimmäiset omakotitaloihin soveltuvat lämmöntalteenottoratkaisut yritys esitteli jo 1970-luvun lopussa.

Valloxilta löytyy laaja valikoima energiatehokkaita ilmanvaihtolaitteita sekä uudiskohteisiin että saneerauksiin. Valloxin ilmanvaihtokoneen valinneilla ovat päätöksenteossa painaneet erityisesti terveellisyys, ilman puhtaus, energiatalous ja laitteiden laatu. Toisaalta Vallox on valittu tavallista harvemmin edullisen hinnan vuoksi. 98 % on ollut ilmanvaihtolaitetoimittajaansa tyytyväisiä, eli jopa hiukan enemmän kuin alalla keskimäärin.

Valloxin kotisivuilta löytyy käytönnönläheisiä opastusvideoita niin ilmanvaihtokoneiden huoltoon, kuin puhdistukseenkin.

valloxkoneet

Mallisto ja suunnittelu

Vähän energiaa kuluttavien omakotitalojen kehittämisessä  koneellisen, lämmöntalteenotolla varustetun ilmanvaihdon rooli on ollut merkittävä. Matalaenergiarakentamisessa eristepaksuuksien ohella tärkeää on rakenteiden tiiveys. Tiivistä ja energiapihiä, mutta samalla terveellistä taloa olisi kuitenkin vaikea toteuttaa ilman hallittua ilmanvaihtoa. Koneellisesti toteutetulla ilmanvaihdolla ilman vaihtuvuus voidaan pitää aina käyttötilanteeseen sopivana, eikä lämmöntalteenotolla varustetussa järjestelmässä karkaa liikaa lämpöä harakoille. Tärkeä koneellisen ilmanvaihdon etu on myös tuloilman tehokas suodatus. Valtaosa ulkoilman hiukkasista, siitepölyistä ja muista epäpuhtauksista saadaan poistettua jo ennen niiden joutumista sisäilmaan.

Suositusten mukaan asunnon ilma pitäisi vaihtua kokonaan keskimäärin kahden tunnin välein. Tällöin hengitysilma pysyy raikkaana ja myös rakennus- ja sisustusmateriaalien päästöt, radonkaasut tms. poistuvat sisäilmasta. Ilmanvaihdon tarve vaihtelee tilan ja tilanteen mukaan, esim. kosteissa tiloissa ilman tulee kulkea kosteudenpoiston vuoksi muita tiloja tehokkaammin. Oikein mitoitetussa ilmanvaihdossa on myös pelivaraa erikoistilanteita varten.

Lopullisen IV-suunnitelman tekee yleensä ammattilainen, joka määrittelee ilmanvaihtotarpeen huonetiloittain ja antaa samalla oman suosituksensa tarvittavasta laitteistosta. Suunnittelussa tulee huomioida myös mm. äänenvaimennus- ja putkistojen eristystarpeet. Viimeinen silaus järjestelmälle annetaan loppusäätöjen yhteydessä, jolloin asentaja säätää huoneiden tulo- ja/tai poistoventtiilit vastaamaan suunniteltuja ilmamääriä.

Asumisaikana käyttäjä voi itse lisätä tai vähentää ilmanvaihtoa ilmanvaihtokoneen tehoa säätämällä. Säätö käy joko koneelta tai erillisestä säätöyksiköstä. Parhaiten varustetuissa laitteissa säätö hoituu automaattisesti sisäilman laatua tarkkailevien antureiden ohjaamana. Suurissa taloissa voi olla järkevää käyttää kahta ilmanvaihtokonetta yhden ison yksikön sijaan.

Koneellinen, lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihto on mahdollista asentaa myös vanhaan taloon. Tarvitttavat kanava-asennukset voidaan tehdä tapauksesta riippuen esim. kellariin, yläpohjaan tai toteuttaa siististi koteloituina huoneiden katon rajassa.

 

vallox1

Edustajat

Valloxilla on laaja jälleenmyyjäverkosto ympäri Suomen. Täydellisen listan jälleenmyyjistä löydät Valloxin kotisivuilta.

 

Yhteystiedot

Vallox Oy

Myllykyläntie 9-11

32200 Loimaa

Vaihde 010 7732 200

     

vallox

 

Yhteystiedot

Vallox Oy

http://www.vallox.com/