Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Asu miten asut - Uponorilta löytyvät jätevesiratkaisut kaikenlaiseen loma-asumiseen

yritysesittaa

Uponor:

Jätevesiratkaisuun vaikuttavat monet tekijät, kuten loma-asunnon varustelutaso, käyttäjämäärä, käyttöaika, tontin maasto ja sijainti sekä kuntakohtaiset ohjeet. Oma sijansa on jätevesiratkaisua pohtivan henkilökohtaisilla mieltymyksillä. Uponorin jätevesi-infon ammattilaiset auttavat aina parhaiten soveltuvan jätevesiratkaisun valinnassa. Turhia kompromisseja ei tarvitse tehdä, sillä Uponorin laajasta tuotevalikoimasta löytyy juuri sopiva ratkaisu kaikenlaiseen loma-asumiseen saunamökkeilystä ympärivuotisessa käytössä olevaan kakkosasuntoon.

asumitenasut1

Kantoveden varassa oleva kesämökkeily

Jos kesämökkeily on saunamökissä piipahtamista tai muuten kantoveteen perustuvaa, voi jätevesiratkaisunkin mitoittaa tällaista tarvetta varten. Uponor-saunakaivo ja Uponor-mökkikaivo ovat yksinkertaisia ratkaisuja rantasaunojen ja matalavarusteisten kesämökkien pesu- ja keittiöjätevesille. Kyseessä on kevyt ja itsekin helposti asennettavissa oleva ratkaisu, jonka kuljettaminen onnistuu farmariautolla. Uponor-saunakaivossa vesien puhdistaminen perustuu maahan imeyttämiseen ja maassa tapahtuvaan biologiseen puhdistumiseen. Maahan imeyttäminen sopii hyvin vettä läpäisevään maaperään, kuten hiekka- ja soramaille. Saunakaivo toimitetaan valmiina pakettina, joka sisältää kaivon, kannen, tuloliittymän sekä tuuletusputken. Uponor-mökkikaivo asennetaan Uponor-saunakaivon eteen, mikäli järjestelmään johdetaan keittiön rasvaisia pesuvesiä. Uponor-mökkikaivo erottelee keittiövesien rasvat ennen vesien imeyttämistä saunakaivon kautta maaperään.

asumitenasut2

Harmaiden vesien käsittelyn vaihtoehdot

Hieman korkeamman varustetason loma-asuntoratkaisut synnyttävät tarpeen pesu- eli harmaiden vesien käsittelyyn. Tällöin wc on joko kuivakäymälä tai wc-vedet hoidetaan esimerkiksi erillisviemäröinnillä. Sopiva tuote yhden perheen wc-jätevesien keräämiseen on Uponor Umpisäiliö 5,3 m3. Umpisäiliö on ympäristöystävällinen ja helppohoitoinen ratkaisu, jota suositaan erityisesti rantatonteilla. Lisävarusteena saatava Uponor-umpisäiliön langaton hälytysjärjestelmä hälyttää automaattisesti summerilla ja merkkivalolla, kun on aika tilata loka-auto tyhjennystä varten. Uponor-harmaavesisuodatin on ekologinen ratkaisu harmaiden vesien puhdistamiseen. Sen puhdistusteho perustuu erikoisturpeen käyttöön. Suodatinmateriaali vaihdetaan aina 100 käyttöpäivän jälkeen tai vähintään kolmen vuoden välein. Vaihdettu turve soveltuu maanparannusaineeksi. Harmaavesisuodatin voidaan asentaa esim. kalliotontilla kokonaan maan päälle tai terassin alle ja se on kuljetettavissa peräkärryllä, pakettiautolla tai vaikka veneellä saareen. Talvikäyttöä varten on saatavana lisävarusteena talvivarustepaketti, joka sisältää eristeet ja itsesäätyvän lämpökaapelin. Vaihtoehtoinen ratkaisu on Uponor-maapuhdistamo harmaille vesille. Yhden perheen harmaat pesuvedet voidaan käsitellä Uponorimeytysmoduulipaketti 6 -järjestelmällä, joka on varustettu yhden kuution saostussäiliöllä. Moduuliratkaisun tilantarve on vähäinen ja se voidaan tehdä matalammalle kuin normaali maapuhdistamo. Turvesuodatin ja maapuhdistamo harmaille vesille ovat vaihtoehtoisia järjestelmiä. Turvesuodatin soveltuu kalliotonteille ja on omiaan kesäkäytössä. Uponor-maapuhdistamo puolestaan on parempi ratkaisu talvikäyttöön.

 

asumitenasut3

Lähes ympärivuotinen loma-asuminen

Uponor-panospuhdistamo on oikea ratkaisu, jos loma-asuminen on ympärivuotista ja loma-asunto on varustettu nykyajan mukavuuksilla, vedenkäyttö on runsasta ja myös vesi-wc kuuluu varusteluun. Asuminen ei poikkea paljon omakotitaloasumisesta, joten kysymyksessä onkin oikeastaan kakkosasunto. Yhden perheen loma-asumisen perusratkaisuksi sopii hyvin biologis-kemiallinen panospuhdistamo, Uponor Clean I. Se on varustettu langattomalla hälytysjärjestelmällä. Puhdistamon toimintaa voi seurata helposti kodin sisällä näyttöpaneelista. Tontilla puhdistamosta näkyvät vain tarkastusluukkujen kannet maan pinnan tasolla. Uponor Clean I -panospuhdistamo puhdistaa jäteveden vakiokokoisissa erissä biologis-kemiallisessa puhdistusprosessissa. Tehokas fosforinpoisto saadaan aikaan kemiallisella saostuksella. Puhdistettu jätevesi johdetaan esimerkiksi avo-ojaan tai sepelillä täytettyyn ojaan. Puhdistusprosessi sietää hyvin keskeytyksiä, mikä tekee puhdistamosta hyvin soveltuvan myös kakkosasuntoihin. Uponor Clean I saadaan toimintakuntoon yhdessä päivässä. Asennus vaatii vain pienen kaivutyön, minkä ansiosta se voidaan asentaa asutuillekin tonteille istutuksia ja luontoa säästäen. Panospuhdistamon asennus hoituu ammattilaiselta jopa yhden päivän aikana. Uponor Clean I on energiatehokas ja varmatoiminen. Sähköä käyttäviä ja vikaantumisalttiita pumppuja ei tarvita, sillä puhdistamo tekee veden siirron yhden puhaltimen avulla. Tilava lietesäiliö vaatii tyhjentämisen vain kerran vuodessa. Uponor-panospuhdistamo on CE-testattu Suomen ympäristökeskuksen SYKE:n testilaitoksessa.

 

asumitenasut4

Uponorin jätevesi-info auttaa

Aloita loma-asunnon jätevesiratkaisun suunnittelu ottamalla yhteys Uponorin jätevesi- infoon. Annat puhelimitse tarvittavat lähtötiedot. Tietojen perusteella kartoitetaan kohteeseesi sopivat järjestelmät, annetaan tiedot lähialueella toimivista ammattitaitoisista jätevesijärjestelmien suunnittelijoista, asentajista ja jälleenmyyjistä. Myös avaimet käteen -palvelu on mahdollista. Info etsii sinua lähinnä olevan Uponorjälleenmyyjän, joka tekee tarjouksen järjestelmän suunnittelusta, toimituksesta ja asennuksesta. Jätevesi-info palvelee arkisin klo 8–16 tarjoten palvelua molemmilla kotimaisilla kielillä.

asumitenasut5

uponorlogo

Yhteystiedot

Uponor Suomi Oy

www.uponor.fi

 

Uponor-pientalopalvelu:

P. 020 129 2020

uponor.koti(at)uponor.com

 

 uponorkoti