Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Pihat ja kulkuväylät

Loma-asunnon ulkotilat oleskeluun ja hyötykäyttöön

Pihan suunnittelu on syytä aloittaa jo siinä vaiheessa kun loma-asunnon suunnittelu aloitetaan. Kun pihan suunnittelu on aloitettu ajoissa, voidaan hyödyntää tontilla jo ennestään oleva puusto, mahdolliset kalliot, kivet ja muut luonnonvaraiset ainekset. Loma-asuntoja ja loma-asukkaita on erilaisia. Jotkut haluavat mökkipihasLomaasunto_ja_pihataan luonnollisen ja metsäisen, toiset hyvinkin puutarhamaisen ja hoidetun, osa taas nauttii mökillään kasvimaan kuokkimisesta ja oman perunamaan laittamisesta. Myös loma-asunnon käyttömäärä vaikuttaa pihan ratkaisuihin. Mikäli mökki sijaitsee kaukana ja sen käyttö on vähäistä, on järkevämpää valita mahdollisimman luonnonmukainen piha, jolloin se säilyy siistinä myös hoitamatta. Paljon mökillä oleskelevat voivat taas istuttaa pihalleen hoitoa vaativaa kasvustoa. Maaperä ja tontin mikroilmasto vaikuttavat siihen, mitkä kasvit menestyvät.

Kulkuväylät

Usein kulkuväylät syntyvät loma-asunnolla itsestään. Ihmisille vakiintuvat nopeasti samat kulkureitit ja näin syntyy pihalle luonnollisia polkuja. Mikäli kulkuväyliä kuitenkin halutaan erikseen tehdä tai korostaa on se mahdollista tehdä esimerkiksi soraa tai pihakiviä käyttämällä. Myös esimerkiksi pitkospuita tai vastaavia voi hyödyntää loma-asunnon pihalla. Kestopuuta käyttämällä puurakenteista tulee pitkäikäisempiä kuin perustavarasta toteutettuna. Pihakivivalmistajilta löytyy myös hyvin luontoon sopivia vaihtoehtoja. Kulkuväyliä voidaan myös reunustaa erilaisilla kivillä ja kasveilla.

Valaistus

Valaistus on erityisen tärkeää mökillä, jossa oleskellaan myös pimeinä vuodenaikoina. Pihavalaistuksen tärkeimpänä tehtävänä on luoda turvallisuutta ja näyttää tietä. Valaistuksella voidaan korostaa pihan tai rakennuksen kauneimpia ja näyttävämpiä kohtia ja näin luoda valon ja varjon vaihteluilla upeita näkymiä. Valaisinten sijoittelu onkin tärkeä asia joka tulee suunnitella tarkoin. Luonnollisesti valaisimia sijoitetaan ainakin mökin edustalle sekä esimerkiksi ulkokäymälälle ja pihasaunalle johtavien kulkureittien lähistölle. Pihavalaistuksen ratkaisuihin vaikuttavat asiakkaan toiveet ja budjetti. Pihavalaistuksen suunnittelussa on hyvä käyttää ammattilaisen apua. Suunnitelmia voivat laatia mm. arkkitehdit, maisema-arkkitehdit, puutarhasuunnittelijat sekä muut piha-alueiden suunnittelemiseen erikoistuneet henkilöt. Pihan valaistuksen ja sähköistyksen toteuttamiseksi on aina laadittava sähkösuunnitelma ja sähköasennuksia tekemään pitää hankkia sähköasentaja. Hyvän pihavalaistuksen tuntee siitä että se näyttää kiinteältä osalta muuta ympäristöä.

asfalttiurakointikk logo

 tiileri