Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Laiturilla mukavaa

Suomessa on lähes 500 000 loma-asuntoa, joista valtaosa sijaitsee veden äärellä. Kunnollinen laituri lisää mökkiasumisen viihtyisyyttä ja rannan käyttökelpoisuutta. Laituria suunniteltaessa tulee huomioida mm. laiturin käyttötarkoitus, rannan pohjan laatu, vedensyvyys, tuuli- ja jääolosuhteet sekä vedenkorkeuden vaihtelut.

 

Käyttötarkoitus määrittelee laiturin koon ja muodon

Laiturin käyttötarkoituksen mukaan määritellään laiturin koko, muoto ja lisävarusteet. Jos laituria aiotaan käyttää veneen kiinnittämiseen, on sen oltava huomattavasti tukevarakenteisempi, kuin pelkästään uintia varten rakennetun laiturin. Venelaiturin tulee olla myös riittävän pitkä, jotta vedensyvyys on veneelle riittävä ja vene on mahdollista kiinnittää kunnolla laituriin. Auringonottoon ja kalastukseen suunniteltavan laiturin tulee olla riittävän isokokoinen ja uintia varten suunniteltava laituri tulee varustaa tikkailla. Turvallisuussyistä laituriin tulee rakentaa tukevat kaiteet, varsinkin jos laituria käyttävät myös lapset.

 

Tee itse tai osta valmiina

Suomessa rakennetaan vuosittain noin 50 000 uutta laituria, joista joka kymmenes on tehdasvalmisteinen. Itse tehtäessä laiturista on mahdollista suunnitella juuri haluamansa kokoinen ja muotoinen. Mikäli et halua käyttää aikaasi laiturin rakentamiseen, voit ostaa sen myös valmiina. Hankkiessasi tehdasvalmiin laiturin saat tarkasti suunnitellun ja testatun tuotteen, hintakin tosin on korkeampi, kuin itse tehdyssä laiturissa.

liplap laituri nettiin

Kuva: Lip-Lap Laiturit

Kiinteä vai kelluva laituri

Laiturit jaetaan rakenteen mukaan kiinteisiin ja kelluviin laitureihin.

Kelluvat laiturit soveltuvat syviinkin rantoihin, eikä pohjan laadulla ole merkitystä. Kelluva laituri vaatii aina kunnollisen ankkuroinnin eikä sitä suositella tuulisiin paikkoihin. Lisäksi se mukautuu veden korkeusvaihteluihin ja on helppo vetää talveksi rannalle. Järeämpi kelluva rakenne syntyy betoniponttonein, joiden suuri massa vakauttaa laituria. Betoniponttonilaituri on rakenteeltaan samankaltainen kuin muovinenkin ponttonilaituri. Suuremman omapainonsa ansiosta se on kuitenkin vakaa sekä aallokossa että epätasaisen kuormituksen alaisena. Betoniponttonilaituri on myös huoleton käyttää, se kestää hyvin erilaisia kolhuja ja jään rasitusta. Normaaliolosuhteissa se voidaan jättää veteen talvehtimaan.

Parempaa tukevuutta ja vakautta haluavan ratkaisu on kiinteä laituri, joka tuetaan paaluilla tai pukeilla pohjaan. Mikäli pohja on kova, käytetään pukkirakennetta, pehmeässä pohjassa suositeltavampi on paalurakenne.

Pylväslaituri on ratkaisu niille, jotka haluavat laiturin olevan ehdottoman vakaa ja tukeva, mutta silti kevyt. Pylväslaituria ei juntata pohjaan, vaan siinä on pylvään alapäässä nivelellinen leveä tassu, jonka varaan  pylväs ja samalla koko laituri tukeutuu.

Jos halutaan tehdä kookkaampi laituri kuin edellä mainituilla ratkaisuilla on järkevää, voidaan tehdä arkkulaituri. Arkku rakennetaan kestopuulankuista ja täytetään kivillä ylimpään vedenpinnan korkeuteen asti.

Laitureiden siltarakenteen periaate on samanlainen riippumatta siitä, minkälaisten tukien päälle se asennetaan. Eroavaisuuksia on jatkoksissa, jotka kelluvissa laitureissa voidaan tehdä liikkuviksi kun taas kiinteiden laitureiden jatkokset ovat täysin kiinteitä.

Kiinteä laituri ei ole altis tuulelle tai aallokolle. Se seisoo aina tukevasti perustuksillaan.

 

Laituri talvehtii ylösnostettuna

Kevytrakenteinen laituri kannattaa nostaa talveksi ylös vedestä jos on syytä epäillä liikkuvien jäiden vahingoittavan laiturin rakenteita. Useimpien tehdasvalmisteisten laiturien rakenteet kestävät kyllä jäätymisen ja jään aiheuttaman paineen, mutta saattavat vaurioitua jään voimakkaan työntöliikkeen alaisena.

 

Materiaaliksi kestopuu

Laiturirakenteissa tulee käyttää painekyllästettyä puutavaraa, kestopuuta. Kestopuussa kyllästykseen käytetty suoja-aine on tunkeutunut koko pintapuukerroksen läpi aina sydänpuuhun asti. Siveltävien puunsuoja-aineiden avulla puuhun ei saada riittävän tehokasta ja pitkäaikaista suojausta. Kestopuu kestää 4–5 kertaa kauemmin kuin kyllästämätön puu, silti se maksaa vain vähän kyllästämätöntä puuta enemmän. Kestopuuta on syytä käyttää aina, kun puu joutuu kosketuksiin maan tai veden kanssa, tai on jatkuvasti alttiina säärasitukselle. Kaikkien teräksisten kiinnitystarvikkeiden tulee olla kuumasinkittyjä, haponkestäviä tai ruostumattomasta teräksestä valmistettuja, jotta ne kestävät korroosiota.

Kestopuinenkin rakenne tulee huoltokäsitellä säännöllisin väliajoin rakenteen ulkonäön säilyttämiseksi. Laituriin soveltuvia pintakäsittelyaineita ovat mm.puuöljyt ja kuultavat puunsuojat.

laituri nettiin

 

Lue yleisesti rantarakentamisesta täältä.

 

 

asfalttiurakointikk logo

 

tiileri

 

uponorlogo