Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Lämpökäsitelty puu soveltuu sisälle ja ulos

Lämpökäsittely on puun muuttamista säätä ja kosteutta kestäväksi korkeaa lämpötilaa käyttämällä. Lämpötila nostetaan nopeasti noin 100 asteeseen ja tämän jälkeen hitaammin noin 130 asteeseen. Suojakaasuna toimii vesihöyry, joka estää puun halkeilun ja syttymisen sekä vaikuttaa puussa tapahtuviin kemiallisiin muutoksiin. Varsinaisen lämpökäsittelyn aikana lämpötila  nostetaan käsittelyasteen mukaan 185–215 asteeseen, jossa lämpötila pidetään 2–3 tunnin ajan. Prosessin loppuvaiheessa puu jäähdytetään vesisumutuksen avulla. Lopuksi puunkosteus  tasaannutetaan käyttökohteen mukaan.

 

Miksi lämpökäsitelty puu?

Lämpökäsittely pienentää puun tasapainokosteutta, joka on korkeassa lämpötilassa käsiteltynä jopa 40–50 prosenttia käsittelemätöntä puuta pienempi. Tästä johtuen myös puun eläminen on vähäisempää. Lämpökäsittely antaa puulle kauniin värisävyn ja puu on kauttaaltaan samanväristä.

Käsittely ei juuri muuta puun ominaisuuksia; sitä voidaan työstää, kiinnittää ja polttaa kuten tavallista puuta.  Lämpökäsiteltypuu on ekologista. Valmistusvaiheessa ei käytetä kemikaaleja, sillä korkea lämpötila ja vesihöyry muuttavat puun rakennetta ja antavat hyvän suojan lahoamista ja sään vaikutuksia vastaan. Käsittely sopii kaikille puulajeille.

lampokasiteltypuu2

Missä käytetään?

Lämpökäsiteltyä puuta voidaan käyttää niin sisällä kuin ulkona. Suoraa maakosketusta ei suositella. Puu ei kuitenkaan tässäkään tapauksessa lahoa, vaan sen lujuusominaisuudet heikkenevät jonkin verran.  Puulajit värjäytyvät käsittelyssä eri tavoin, jolloin vaihtelevat värisävyt antavat mahdollisuuden ilmeikkääseen sisustamiseen esim. saunassa.

Puun ominaisuudet antavat tuotteelle laajat käyttömahdollisuudet.  siitä voidaan rakentaa sisällä sisustukset, kiinteät kalusteet, huonekalut, saunan lauteet... Terassi, ulkoverhous, ovet, ympäristörakenteet, puutarhakalusteet ulkotiloissa ovat hyviä esimerkkejä lämpökäsitellyn  puun käytöstä.

 lampokasiteltypuu1

Kuinka lämpökäsiteltyä puuta käsitellään?

Lämpökäsitellyn puun käsittelyssä on huomioitava, että lohkeamisen välttämiseksi terien on oltava hyvässä kunnossa ja syntyvä pöly on kuivaa ja hienojakoista, joten hengityssuojaimia on hyvä käyttää. Sahaukset tapahtuvat kuten normaalia puuta käsiteltäessä. Höyläyksessä on kuitenkin säätöjen oltava lähellä kovapuun arvoja, jolloin on mahdollista saada erinomainen pintalaatu. Tämä vähentää hionnan tarvetta. Koska tuote ei sisällä pihkaa, terät ja työkalut pysyvät kunnossa ja puhtaampina kuin normaalipuussa.

Ruuvien pitävyyteen vaikuttaa lämpökäsittelyä enemmän puun luonnollinen tiheydenvaihtelu.  Pitävyyden parantamiseksi harvakierteisille ruuveille voidaan porata ruuvia ahtaammat esireiät. Värjäytymisen estämiseksi suositellaan käytettäväksi kosteissa tiloissa rst-tuotteita.

Puun pinta haalistuu sään ja  valon vaikutuksesta. Puuta voidaan käsitellä UV-suojan antavalla käsittelyllä. Saunan lauteet käsitellään haluttaessa normaalisti laudesuojalla tai parafi iniöljyllä. Pintakäsittelyistä saa lisätietoa tuotteiden valmistajilta.

lampokasiteltypuu3

asfalttiurakointikk logo

 tiileri