Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Mökille kunnon keittiö mukavuuksilla

rts_tutkii_logo_pieniLoma-asunnon keittiö saa olla vaatimuksiltaan erilainen verrattuna vakituisen asunnon keittiöön, koska sen käyttö on myös vähäisempää. Suuri osa kesäherkuista valmistetaan ja nautitaan ulkona grillauspaikalla, aamiaiset nautitaan terassilla jne. Toisaalta lomalla keittörutiineille löytyy riittävästi aikaa, vaikkei keittiö täysin koneellistettu olisikaan. Mitä useammin mökillä oleskellaan vuodenajasta riippumatta, sitä tarpeellisemmilta nykyajan mukavuudet tuntuvat myös mökkikeittiössä. Ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettun vapaa-ajan asunnon keittiöön kannattaa suunnitella samat varusteet ja toiminnot kuin kotonakin on.

 

petra nettiin

Kuva: Petra-Keittiöt

Tupakeittiö loma-asuntojen perusratkaisu

Yleensä loma-asunnon keittiö on kool­taan pienehkö ja varustukseltaan vaati­mattomampi kuin vakituisessa asunnos­sa. Esimerkiksi uusissa omakotitaloissa vakiovarusteena oleva astianpesukone tulee n. 30 %:in mökeistä. Oman rajoi­tuksensa moniin mökkikeittiöihin tuo lämminvesivaraajan tai jopa juoksevan veden puute. Juokseva vesi tulee yli puoleen uusista loma-asunnoista ja lämminvesivaraaja liki joka toiseen.

 

Keittiötilat kannattaa suunnitella ajoissa

Keittiösuunnitelma on syytä tehdä mah­dollisimman aikaisessa vaiheessa, koska kodinkoneiden ja kaappien paikat vaikut­tavat mm. vesijohtoihin ja viemäröintiin sekä sähkö- ja valaistussuunnitelmiin. Ka­lusteita hankittaessa on hyvä muistaa, et­tä keittiökaapistot eivät välttämättä ole rautakauppojen hyllytavaraa. Jollei kysy­myksessä ole ns. noutokeittiö, on kaappien tilaus yleensä tehtävä viimeistään kuukautta ennen haluttua toimituspäivää. Joissain ovi- ja kaappityypeissä toimitus­aika voi olla pidempikin. Noutokeittiön saa kaupasta suoraan mukaansa, mutta ovivaihtoehdoista, erikoiskaapeista ja mi­toituksista joutuu tällöin tinkimään.

 

Laadukkaan keittiö-kalustuksen ominaisuudet

Kalustesuunnittelu alkaa olemassa olevien tai rakennettavien huonetilojen mi­toista. Näihin tiloihin suunnitellaan ka­lustus asiakkaan omien tarpeiden ja mieltymysten pohjalta. Osaava kaluste­suunnittelija säästää rakentajan omaa aikaa ja päänvaivaa sekä varmistaa toimivan ratkaisun. Keittiökalusteissa kosteudenkestävyys on ehdoton pitkäikäisyyden edellytys. Kalusteiden säädettävät sokkelijalat ja irrotettavat sokkelilaudat helpottavat lattian puhdistusta ja kuivausta myös kalusteiden alta. Nämä ovat ominaisuuksia, joiden edut korostuvat olosuhteissa, joissa rakennus on usein kylmillään.

 

puustelli nettiin

Kuva: Puustelli

 

Ovityyppi ja materiaalit vaikuttavat hintaan

Hankittavien kaappien lukumäärän jälkeen merkittävin hintaan vaikuttava tekijä on valittu ovityyppi ja -materiaali. Samankin valmistajan kaapeissa voi olla kaksinkertainen hintaero ovityypistä riippuen. Edullisimpia ovat esimerkiksi maalipintaisilla melamiiniovilla varustetut kaapistot, joissa kuitenkin on jouduttu tinkimään näyttävyydestä ja pinnan kestävyydestä. Näitä hieman kalliimpi laminaattipintainen ovi kestää paremmin kolhuja ja kulutusta. Laminaattipintaisia ovia saa useissa eri väreissä sekä puukuviollisina. Pinta on kiiltävä, ja sitä on helppo pitää puhtaana. Peiliovissa, joissa ovimateriaalina on MDF-levy, pinta on usein maalattu. MDF-levyovia on tarjolla useita eri malleja ja värejä. Mökeillä suositut luonnonväriset tai kuultokäsitellyt mänty- ja koivuoviset kaapit ovat näyttäviä ja kestäviä vaihtoehtoja ja sopivat mökkien yleiseen puusisustukseen. Massiivitammi- ja pyökkiovet ovat monen mielestä näyttävimpiä, mutta sijoittuvat myös hintahaitarin yläpäähän.

 

Sähköä vai kaasua

Vapaa-ajan asunnon keittiössä koneet toimivat joko sähköllä tai kaasulla. Sähköllä toimivat keittiön koneet ovat samanlaisia kuin kotonakin. Mökillä, jonne ei tule sähköä, koneet voivat toimia kaasulla tai 12V:n aurinkosähköllä. Aurinkosähköjärjestelmässä virran tuotto ja akkukapasiteetti asettavat omat rajoituksensa, joten usein sen tukena on aggregaatilla tuotettu sähkö tai nestekaasu. Kaasulla toimivat kodinkoneet ovat sähkölaitteita kalliimpia, mutta ajavat muuten saman asian kuin sähkökoneetkin. Lietenä toimii varsin hyvin tavallinen yksi- tai kaksitasoinen kaasuhella tai uunilla varustettu kaasuliesi. Jääkaappimarkkinoilla on tarjolla sekä aurinkosähköön liitettäviä 12 V:n malleja että kaasulla toimivia. Hinnat vaihtelevat koosta ja toimitavasta riippuen noin 300 eurosta 850 euroon.

 

roshults nettiin

Kuva: Röshults/Royaldesign.fi

 

Minikeittiö sopii pieneenkin tilaan

Markkinoilla on tarjolla erityisesti vapaa-ajan käyttöön sopivia minikeittiöitä. Minikeittiö riittää mainiosti silloin kun vapaa-ajan asunnolla tarvitaan vain perustarpeet tyydyttävää ja huoletonta perusratkaisua keittiöaskareiden hoitoon. Minikeittiö on varsin pieni, leveydeltään joko1000 mm:n tai 1200 mm:n kalustestandardeihin sopiva kokonaisuus, joka on tarvittaessa liitettävissä myös muuhun kalustukseen. Tällöin pitää kuitenkin varmistua siitä, ettei minikeittiön takaosasta tapahtuva tuuletus esty. Minikeittiö toimii joko sähköllä tai kaasulla ja sisältää jääkaapin, lieden, pesualtaan sekä säilytyskaapin. Sähköliedentehontarve on yhteensä 3000 W, joten se tarvitsee oman 16 A:n johdotuksen ja sulakkeen. Myös minikeittiön jääkaappi vaatii erillisen, 10 A:n liitännän. Minikeittiö on helppo asentaa paikoilleen. Edessä olevilla säätöjaloilla keittiö asettuu tukevasti kaltevallekin lattialle. Liittämällä vain töpselit seinään on keittiö käyttövalmis.

 

Kesäkeittiö

Kesäkeittiö on osa lomapaikan ruuanlaittoa. Yksistään se ei riitä, mutta on varsinaisen keittiön lisänä hyvä apu. Useimmiten kesäkeittiö mielletään grillipaikaksi tai -katokseksi, mutta yhä useampi kesäkeittiö on oma rakennelmansa, joka varustetaan kesäajaksi pesualtailla, jääkaapilla sekä keitto- ja grillausmahdollisuudella.

Parhain paikka kesäkeittiölle on lämmin, suojaisa paikka lähellä varsinaista keittiötä ja terassia.

 

Lue myös keittiövalmistajien valinnasta omakotirakentaja osiosta.

Lue lisää

alacartelogo

domus-logo

 

petralogo

puustellilogo