Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Vesikiertoinen lattialämmitys lattiaremontin yhteydessä

yritysesittaaUponor Suomi Oy:

Sähkölämmitteinen tai vesikiertoisilla pattereilla varustettu rakennus voidaan muuttaa vesikiertoisella lattialämmityksellä lämpiäväksi, jos talossa muutenkin tehdään lattiaremonttia. Myös kosteiden tilojen muuttaminen vesikiertoisella lattialämmityksellä toimivaksi onnistuu tarkoitukseen suunnitellulla saneerauspaketilla helposti. Vesikiertoisella lämmönjaolla varustetussa talossa ei myöskään kosteissa tiloissa kannata käyttää sähkölämmitystä.

 

Lattialämmityksen suunnittelussa otetaan huomioon lattian materiaalit, rakenne, eristys ja se, kuinka paljon vanhaa lattiaa on varaa nostaa. Kohteesta tulee myös tehdä lämmitystehontarvelaskelma. Uponor-lattialämmityslevyjen avulla rakennetun kelluvan lattian voi asentaa sekä puu- että betonilattian päälle. Matalan rakennekorkeutensa ansiosta Uponor 12 -lattialämmitys sopii hyvin saneeraukseen. Putken halkaisija on vain 12 millimetriä. Puulattiassa korotuskorkeus on 25 mm ja betonilattiassa 30 mm. Jos lattian korko nousee liikaa, on usein mahdollista lyhentää oven alareunaa ja karmeja. Vanha puulattia peitetään esimerkiksi aluspahvilla. Lattialämmityslevyt sijoitetaan aluspahvin päälle ja putket asennetaan uriin. Uusi lattiapinnoite sijoitetaan näiden päälle.

vesikiertoinenlattia1

20 mm putkikoko laajoille pinnoille

Laajoissa tiloissa on edullisempaa käyttää suurempaa putkikokoa. Vanhan rakenteen päälle asennetaan 30 millimetrin uritettu solumuovilevy, uudisrakentamisessa normaalisti käytettävät 20 millimetrin lattialämmitysputket ja lämmönluovutuslevyt ja edelleen pintamateriaali. Puulattiaan asennettavassa lattialämmityksessä toimitaan soveltaen kuten uudisrakentamisessa. Harvalaudoitusta voidaan käyttää rakentamalla se joko puuvasojen päälle tai vasojen väliin niiden suuntaisesti ja asentamalla sen päälle lattialämmitysputket ja lämmönluovutuslevy. Putkipiirit voidaan kiinnittää myös valmiiksi uritettuihin lattialevyihin. Uponor-lattialämmityskasetti soveltuu käytettäväksi, kun lattiavasojen asennusväli on 600 mm.

 

Lattialämmitys betonilattiaan

Kosteiden tilojen betonilattialle saadaan yksinkertainen ja taloudellinen lattialämmitysratkaisu käyttämällä vanhan betonin päällä Uponor -putkipidikelistaa ja valamalla 12 millimetrin lattialämmitysputket tasoitemassaan. Etäisyys putkien yläpinnasta valmiiseen lattiapintaan on oltava vähintään 30 millimetriä. Mahdollinen klinkkeri voidaan laskea mukaan kokonaiskorkeuteen. Mikäli lattian pintaa ei voida nostaa, voidaan menetelminä käyttää vanhan betonin urittamista tai sen piikkaamista auki ja lattian rakentamista uudelleen.

 

Langaton säätöautomatiikka on kätevä saneerauksessa

Langaton Uponor Control System -säätöjärjestelmä soveltuu hyvin saneerattaviin lattialämmityskohteisiin. Koska termostaatteihin ei tarvitse vetää johtoja, on asennus nopeaa ja helppoa. Huonetermostaatti asennetaan huoneeseen, jonka lämpötilaa halutaan ohjata. Langattoman termostaatin sijaintipaikka on vapaasti valittavissa ja muutettavissa. Kehittyneen energiaa säästävän Uponor Control System (DEM) -ohjausjärjestelmän ansiosta voit lisäksi säästää energiaa jopa 5–8 prosenttia verrattuna perinteiseen lattialämmitykseen. Lopputuloksena on viihtyisä ja erittäin energiatehokas koti. Automaattisen tasapainotustoiminnon ansiosta jakotukin lattialämmityspiirejä ei tarvitse tasapainottaa manuaalisesti asentamisen yhteydessä. Säätöjärjestelmä voidaan asentaa myös kaikkiin vanhoihin Uponor-lattialämmitysjärjestelmiin, jolloin saadaan sama energian säästö pelkällä säätöjärjestelmän uusimisella.

vesikiertoinenlattia2

 

Kosteisiin tiloihin saneerauspaketti

Uponor-saneerauspaketti sopii pienimuotoiseen korjausrakentamiseen ja lämmityksen muutostöihin esimerkiksi kosteissa tiloissa, joissa on lämpöpatterein varustettu vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Saneerauspaketti sopii myös vanhojen käyttövesiverkostoon kytkettyjen kosteiden tilojen lattialämmityksen saneeraukseen nykyistä vaatimustasoa vastaavaksi. Paketti sisältää kaikki lattialämmityksen asennuksessa tarvittavat materiaalit ja Uponor Push 12 -pumppu- ja sekoitusryhmän, joka kierrättää lämmitysvettä lattialämmityspiireissä ja sekoittaa siihen kuumempaa vettä patteriverkostosta.

 

www.uponor.fi