Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Hyvä suunnitelma - toimiva keittiö

rts_tutkii_logo_pieniKodinkoneet ovat suunnittelun keskipiste keittiössä ja niistä kannattaa suunnittelu aloittaa. Mitä perheeni tarvitsee ja miten sijoitettuna? Hyvällä suunnittelulla pieneenkin tilaan saadaan toimiva keittiö. Vanhan keittiön tilalle uuden suunnittelu vaatii osaamista, koska tällöin jo valmiiksi olemassa olevat tilat, vanhat vesipisteet, viemäröinti ja kantavat väliseinät asettavat keittiölle rajoituksia. Koska keittiö kalusteineen ja kodinkoneineen on kodin kallein huone, kannattaa sen suunnitteluun panostaa, esimerkiksi valita helposti puhdistettavia ja kulutusta kestäviä materiaaleja ja samalla miettiä tarkasti omia tarpeita.

Petra iidaKuva: Novart

Suunnittelun lähtökohta

Lähtökohtana on miettiä käyttötarpeet, tehdäänkö ruokaa yhdessä, leivotaanko ja mm. mitä ja millaisia koneita juuri tähän perheeseen tarvitaan, sekä miten ni sijoitetaan juuri tähän keittiötilaan. Nykyaikaisen keittiön uudet laitteet ovat energiataloudellisia, turvallisia ja vielä hyvännäköisiäkin. Vasta kodinkoneiden jälkeen tulisi etsiä kalusteet koneiden ympärille. Suunnittelijan ammattiaito korostuu siinä, että hän osaa laittaa kaikki perheet tarvitsemat ja toivomat asiat toimivaksi ja näyttäväksi kokonaisuudeksi. Suunnitelman voi teettää esim. sisustussuunnittelijalla tai kaappivalmistajalla. Kaappivalmistajan suunnittelija tietää ja tuntee parhaiten oman tehtaansa tarjonnan ja osaa näin sijoittaa oikeanlaisen yksilön oikeaan paikkaan asiakkaan toiveet täyttäen. Kaappien suunnittelijalta saa tänä päivänä 3-ulotteiset kuvat keittiöstään ja näin voidaan katsella etukäteen, miltä keittiö valmiina näyttää erilaisilla ovivaihtoehtoja ja värejä pohdittaessa. Kaappisuunnittelu kuuluu usein kalusteiden hintaan.

Keittiö on sen koosta riippumatta uuden talon kallein huone. Tämä johtuu sinne sijoitettavista kiintokalusteista ja kodinkoneista, sekä vesikalusteista. Se minkä kokoinen ja muotoinen keittiö tarvitaan riippuu paljon perheen koosta, sekä ruokailu- ja ruuanlaittotottumuksista. Kun perheen käyttötarpeet on mietitty alkaa varsinainen suunnittelu. Millaiset kodinkoneet, miten ne sijoitetaan, nostetaanko osa kaappeihin, integroidaanko kaappien sisään., eillinen uuni ja liesitaso jne. Liesikuvun valinta vaikuttaa keittiön tilantarpeeseen lohkaisemalla ison tilan joko kaapeista tai sijoitettuna saarekkeen yläpuolelle vaikuttaa myös lieden sijoituspaikkaan. Ammattinsa osaava myyjä osaa loksauttaa monet tärkeät yksityiskohdat paikoilleen koulutuksen ja kokemuksen tuomalla rutiinilla, hän osaa myös sanoa voiko jotain asiakkaan toiveita toteuttaa ollenkaan. Monet pikkuasiat jäävät maallikolta helposti huomaamatta. Keittiön ja vaatehuoltotilan pinta-alaa enemmän merkitsevät niiden tilankäytön tehokkuus ja perheelle tarpeellisten toimintojen sisällyttäminen lopputulokseen. Tyyli- ja ulkonäköasiat ovat nekin keittöratkaisujen valinnassa tärkeitä. Keittiö on perheen keskeisin paikka, joka toimii seurustelutilana paitsi oman väen, myös vierailijoiden kanssa.

 

Puustelli 0416Kuva: Puustelli

Aloita kodinkoneista

Peruslähtökohta suunnittelulle on lieden, vesipisteen ja kylmätilojen muodostama ydin. Näiden tulisi optimaalisimmillaan sijaita toisiinsa nähden kolmiossa, josta etäisyys pisteestä toiseen olisi vain pari-kolme esteetöntä askelta. Esim. ruokapöytää ei saisi sijoittaa näiden pisteiden väliin. Kunkin toiminnon vieressä tulisi olla laskutilaa. Lieden ja pesualtaan välissä saisi työtilaa olla vähintään 60 cm ja toisellakin puolella liettä vähintään 40 cm. Alakaappien sokkelin korkeudella työpöydän tason korkeusaseman voi valita käyttäjän pituuden mukaan. Yleisimmin käytetty alakaappikorkeus on 90 cm, yläkaappien etäisyys tasosta on 46 cm. Seinäkaappien ei tarvitse välttämättä olla samalla korkeustasolla. Kalusteet tulisi suunnitella niin, että niitä käyttävä henkilö ulottuu hyvin tarvitsemiinsa välineisiin. Paras ulottuvuusalue korkeudesta on 70-130 cm, joten tälle alueelle tulisi sijoittaa eniten käytetyt tavarat. paljon käytettyjen kodinkoneiden, kuten astianpesukoneen ja uunin sijoittaminen oikealle työskentelykorkeudelle on ergonomisesti järkevää. Esim. astianpesukoneen nostaminen 30-40 cm lattiatasosta helpottaa huomattavasti sen täyttämistä.

 

Pesuallas ja jätehuolto

Keittiösuunnitelmaan vaikuttavat paljon myös perheen mieltymykset. Toiset haluavat keittiön omana suljettavana huoneenaan ja toiset olohuoneeseen avoimena tupakeittiönä. Omassa tulassa ruuanlaitossa syntyneet käryt ovat paremmin hallittavissa, eivätkä koneiden äänet kantaudu häiritsevästi oleskelutilojen ulkopuolelle. Avokeittiössä ei ruuanlaittaja jää yksin eristyksiin, vaan seurustelu sujuu samalla keittiöaskareiden kanssa. Myös leikki-ikäisten lasten puuhia on helppo seurata avonaisessa tilassa. Huonona puolena tupakeittiössä ovat oleskelutiloihin kuuluvat kodinkoneiden äänet ja näkyvät työtasot. Täysinäistä tiskiallasta on vaikea piilottaa avoimessa tilassa ja koko tila oleskelutilaa myöten näyttää sotkuiselta. Myös ruokailuun liittyvät kysymykset tulee ratkaista varsinkin suljetussa keittiössä. Syökö perhe keittiössä vai ruokailutilassa? Yksi tapa on tehdä pieni ruokailuryhmä perheen omaan tarpeeseen keittiöön ja juhlavammat kattaukset erilliseen ruokailutilaan tai esim. olohuoneeseen sijoitettuun ruokailuryhmään. Nämä asiat on huomioitava perussuunnitelman aikana. Tilavaan keittiöön voidaan harkita keittösaarekkeen sijoittamista. Liesi ja pesupöytä yhdessä työtason kanssa muodostavat tehokkaan kokonaisuuden. Lisäksi lieden ympärille mahtuu kaksikin henkilöä työskentelmään samanaikaisesti. Viemäröinnin vuoksi myös tämä tulee ottaa huomioon jo tilaratkaisuja suunnitellessa. Sähköisiä koneita ja laitteita tarvitaan keittiössä paljon, joten on tärkeää, että keittiösuunnitelma tehdään ennen sähkösuunnitelmaa.

 

Keittiösuunnittelun 10 kohtaa

1. Aloita suunnittelu tarvittavista kodinkoneista ja sijoita vasta sitten kalusteet niiden ympärille. Varaa keittiökalustukseen riittävästi tilaa, mielellään yleensä noin 9-10 korkeakaapin vaatimaa tila, eli noin 5-6 metriä.

2. Työpöytätilaa tarvitaan lieden molemmille puolille, lieden ja pesualtaan väliin min. 60 cm, alle 40 cm työtilat ovat hyödyttömiä muuallakin.

3. Sijoita liesi ja vesipiste mieluiten samalle seinustalle, tai niin, että toinen on nurkassa.

4. Kylmäkalusteet liedestä ja vesipisteestä niin, että ne sijaitsevat kolmiossa toisiinsa nähden, vain parin, kolmen esteettömän askeleen päässä toisistaan. Ei siis ruokapöytää näiden väliin.

5. Mikroaaltouuni sijoitetaan kaapiston sisään noin rinnan korkeudelle. Uunin alle voi sijoittaa ulosvedettävän laskutason, joka helpottaa työskentelyä.

6. Asianpesukone pesualtaiden välittömään läheisyyteen, mieluiten noin 30-40 cm lattian tason yläpuolelle, jotta koneen täyttö ja tyhjennys on helpompaa.

7. Jos tila sallii, nosta myös uuni lattiatasoa korkemalle, mutta jos vain joko uuni, tai astianpesukone on mahdollista nostaa ylemmäs, mieti kumpaa käytät enemmän.

8. Vetolaatikko on aina tilankäytöllisesti tehokkaampi, kuin tavallinen hyllykaappi, mutta myös kalliimpi.

9. Kylmäkalusteet voi sijoittaa näkymättömästi kaapistojen ovilevyillä varustettuina integroidusti kalustekokonaisuuteen. Muista huolehtia koneiston riittävästä tuulettumisesta. Kylmäkalusteet ja uuni eivät sovi vierekkäin.

10. Keittiön valaistus on tärkeä: riittävä yleisvalaistus katossa ja työvalot joko halogeeneina tai loisteputkina kaapistojen alla lisäävät viihtyvyyttä.

alacartelogo

domus-logo

 

petralogo

puustellilogo